Valjda ne treba posebno da vam napominjem da svi slatki barovi po radnjama, koje svi zovemo čokoladice, pa makar imali na sebi velikim slovima napisano i fitness i wellnes, jesu prave kalorijske bombe prepune šećera i masti?
Zato povremeno istražujem i tragam za idejama kako da to isto napravim kod kuće, samo bolje. I, šta da vam kažem, uvek ispadne bolje i uvek je to mišljeno, kao, za mene i uvek to moja dva muškarca pojedu više nego ja.
Tako je bilo i sa ovim ovsenim barovima, koji ne znaš da li su bolji dok su bili vrući, ili sutradan za doručak. A zašto doručak, sad ćete da vidite sastav, pa će vam sve biti jasno. Ja sam, bukvalno, spakovala svoj doručak u ove kolačiće.
Nutritivne vrednosti jedne kocke (1/16 cele mase)
Kalorija: 95 kcal. Masti: 4 g. Proteina: 4 g. Ugljenih hidrata: 14 g. Holesterol: 0 mg.
Potrebno je:
- - Jedna i po šolja ovsenih pahuljica. Svuda je šolja obična šolja od mleka, 2 dl.
- - Pola šolje krupno seckanih badema, oraha, lešnika, šta volite (ja sam sada pravila s lešnicima, njami).
- - Pola šolje suvog voća koje volite, ovde je kombinacija brusnice i grožđica.
- - Dva belanca
- - 100 ml mleka
- - Pola šolje šećera od trske ili pola kašičice Stevia praha (0 kalorija)
- - Jedna kašika javorovog sirupa, ali i ne mora (konačno sam ga kupila i ne kaaaajem seeee!)
- - Na vrh noža sode bikarbone.
- - Mrva soli.
Priprema, na radost mališana
Rerna na 175.
Sve suve sastojke pomešajte u jednoj posudi. U drugoj posudi umutite čvst sneg od belanaca s mrvom soli, a onda dodajte mleko i javorov sirup. Sipajte sve tečno u suvu masu i lagano izmešajte.
Na dno tepsije stavite papir za pečenje i na njega izručite celu masu, pa poravnajte. Pecite maksimalno 40 minuta.
Isecite nožem za picu 16 jednakih kocki i etogac, slastica je gotova.
Kad je gotova neće biti kranči, već više onako za žvakanje. Meni je u tome baš lepota!
Da sam u ovo stavila whey protein u prahu, bili bi to proteinski barovi, ali bih onda morala da ih sakrivam od sina. Ovako, na izvolte!
Tip
Ako imate klasične rol-pahuljice, krupnije, možete ih ubaciti u blender ili nekog super-secka i kratko ih samleti, tako da imate i krupnije i sitnije komadiće, jer se tako lakše smešaju s tečnošću i brže je upiju. Klasične pahuljice su mnogo jeftinije od ovih fensi (kao što su Hahne Oats), koje su fabrički malo usitnjene, a isti efekat možete dobiti brzim mlevenjem u kući, za manje pare.
Izvor: Mooshema