Nutritivne vrednosti po mafinu: energija => 127 cal; Masti, samo dobrih: 2,3 g; Proteini: 3 g; Ugljenih hidrata (složenih, dobrih): 28 g; od toga šećeri: 5 gr; Vlakna: 2 g; Natrijum: 220 g. Poređenja radi, klasičan mafin kakav takođe pravim ima oko 250 kalorija, više od 10 gr masti, i pet puta više ugljenih hidrata i šećera. Pa vi vidite.
Potrebno je (šolja je 2 dl):
- 1 i po šolja ovsenih pahuljica (ja mešala ovsene, ražane i ječmene, da potrošim po fijokama)
- 1 šolja mleka (nemasnog, ili, kao ja, stavite ovseno ili od heljde)
- 2 supene kašike braon šećera (ili pola supene kašike zaslađivača). Hm, ovo se može zasladiti i javorovim sirupom, ali ja nikako da se ohrabrim da za 3 dl ovog dragocenog sirupa izdvojim skoro 1000 dinara. Ali, vi ako ga imate, onda vam treba isto toliko, dve kašike.
- jedna cela velika slatka izrendana jabuka (ili kupite bebi kašu od jabuke)
- 2 belanca (ulupati ih u čvrst sneg)
- 1 supena kašika ulja od grožđa ili kokosa (a vi, koji ne brinete o holesterolu, možete staviti puter. samo nikako margarin. zamrzite margarin i proterajte ga iz kuhinje)
- malo ekstrakta vanile (ili supena kašika kokosovog brašna, ili cimeta, ili rogača, ili đumbira, ili ništa)
- pola šolje integralnog ovsenog brašna (ili bilo kog integralnog, ili običnog, ako još uvek niste spremni)
- 1 kašikica praška za pecivo (ili, ako nećete to, onda stavite sodu bikarbonu (odatle onaj natrijum), ili dodajte još jedno belance koje ćete odvojeno mutiti, kao za sufle, i kasnije dodati nežno masi, od toga će narasti, i onda malo pasti )
- soli, među prstima.
- šolja smrznutih malina, ili kupina, ili borovnica, ili mešanog šumskog voća.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180. Umešajte sve sastojke, naknadno dodajte čvst sneg od belanaca i na kraju šumsko voće. Ako imate korpice za mafine (meni nestale, nigde ne mogu više da pronađem), poređajte i sipajte smesu u svih 12 rupa. Ovo je totalno nemasno, pa je bolje ako imate korpice. Ako ne, onda možda nasprejisati uljem rupe?
Peći između 20 i 22 minuta.
Varijacija:
Ako nemate ovsene pahuljice, možete ih za početak zameniti nekim gotovim, šatro fit&slim muslijem koji imate u kući. U njemu ima dovoljno (previše) šećera, tako da nećete uopšte morati da dodajete onu dozu šećera koja stoji u orginalnoj verziji.
Ovo sam pravila za tatin Uskrs, ali se pojelo brže nego klasičan, visokokaloričan i odličan kuglof! Muž traži da pravim ponovo (uspelo mu da pojede samo jedan, svi navalili). Sin me već opominje što nisam već tri put pravila (pojeo ih 6, nevaljac jedan). A ja ne mogu nigde da nađem glupe korpice…
Izvor: Mooshema