fb1

t1

email

Organski ProizvodiSlatkišiPalačinke od mešanog integralnog brašna

Palačinke od mešanog integralnog brašna

palacinke

Ove niskokalorične i zdrave palačanke sam napravila da bih i ja jela slatkiše u svom “total april clean eatingu”. Znači, dobre su za ljude sa povišenim holesterolom, jer nema žumanaca i dobre su za one koji bi nešto slatko, a paze da ne bude suviše kalorično. Ove su bezobrazno niskokalorične, takoreći 2 za 1 ;-)

Nutritivne vrednosti (1 palačinka, bez namaza): energetska vrednost: 65 cal; ugljeni hidrati 12 gr; proteini 4 gr; masti 1 gr, vlakna 1 gr; holesterol 0. Poređenja radi, jedna klasično pripremljena palačinka ima 140 cal; ugljeni hidrati 26 gr; proteini 5 gr; masti i vlakana po 1 gr i holesterol 28 gr.

Sastojci (za 15-tak palačinki):

  • - 1/4 šolje belog brašna
  • - 1/4 šolje integralnog pšeničnog brašna
  • - 1/4 šolje integralnog ovsenog brašna
  • - 1/4 šolje heljdinog brašna
  • - 3 belanca
  • - 200 gr obranog mleka 0.5% mlečne masti
  • - prstohvat soli
  • - prstohvat braon šećera
  • - malo cimeta (ko voli, mi jako)
  • - mrva kisele vode
  • - obična voda po potrebi do željene gustine.

Priprema:

Klasično umešati sve sastojke i dodavati običnu vodu do željene gustine. Zagrejati teflon tavu i pre pečenja, svaki put jednom poprskati vrelu površinu tave uljem iz spreja (najbolji način da potrošite minimum ulja za svaku palačinku).

Namaz po volji, od njega zavisi puna kalorijska vrednost jedne porcije. Na primer, računajte da kašika nutele (15 gr) ima 81 cal. Navodno, nema trans-masti, a dobrih masti 5 gr.

Opšti gastro utisak:

Veoma su ukusne i meke. Inače, testo u koje dodajete heljdino brašno (koje ne sadrži gluten) bude jako nežno i slatkasto. Zanimljivo je i da u ovoj smesi heljdino brašno čini da smesa bude jako žitka, nekako gumena pre pečenja i ta gumenost se oseća i na nepcima, i veoma je prijatno gastro iskustvo. Ako vam ostane i dobro ih zapakujete, predivne su sutradan, za razliku od običnih palačinki.

Dodatne ideje:

Uspešna: Ako vam je ostalo palačinki od juče i niste dodali cimeta, pokušajte da ih isečete u šire rezance i te rezance dopečete na suvoj vreloj teflon tavi. Mogu da budu jako ukusan dodatak domaćim mesnim supama, bečki stil. Preporučujem!

Neuspešna: Meni je bilo interesantno da pokušam da napravim laganu zapršku od heljdinog brašna, ali je ispalo da se ono ne vezuje za vodu i ne rastvara u njoj, tako da brašno ostane da pliva nezavisno u tečnosti, sa puno crnih tačkica (takva je struktura). Vizuelno nije loše, na ukusu ništa ne kvari, ali ne radi taj posao, zgušnjavanja variva.

Izvor: Mooshema

Go to top