Kad se moj sin vraća s nekog kampa ili letovanja/zimovanja gde nije bio s nama, obavezno pre njega stigne SMS “napravi mi, molim te” pa onda spisak jela kojih se uželeo. Obavezno želi jela iz zelenog repertoara: spanać, kelj, brokoli, ili iz crvenog repertoara: varivo od šargarepe, ili iz žutog: punjene paprike. Izgleda da smo negde pogrešili
A onda je jednom rekao: napravi mi bilo šta, samo da je šareno, sočno i da ima sve ono što volim. Tako su nastale šarene punjene paprike: crvena, žuta i zelena babura, sočne i napunjene svim onim crvenim, žutim i zelenim što moj sin voli. (da li sam vam se žalila, moj sin najmanje voli meso)
Ovo je jelo bez mesa, ali mu proteina ne nedostaje.
Nutritivne vrednosti po paprici
Kalorija: 128 kcal • Masti: 5 g • Ugljenih hidrata: 18 g • Proteina: 12 g • Holesterol: 63 mg
Potrebno je (za tri osobe):
- - 3 paprike babure različite boje (birajte one koje imaju što ravnije dno, da mogu da stoje kad ih tako položite, i, da budu približno istog oblika i veličine)
- - Iseckano povrće: brokoli na cvetiće, šargarepa na kockice, listovi opranog spanaća ugrubo iskidani, luk na kockice, beli luk iseckan, praziluk na komadiće, celerovi štapići na kockice… bilo šta što volite i imate u frižideru! Vaša mera: da u jednu papriku stane povrća koliko stane u vaše šake dve spojene šake.
- - 3 jaja (kod mene 1 celo jaje i dva belanca) dobro izmućena
- - kašika-dve sira verzije švapski (kod mene Ella), ali, može i rendani neki, na primer jedna šolja
- - parmezan
- - začini koje god volite (kod mene so, biber, mediteranska mešavina)
Priprema:
Paprike operite, odsecite im gornje delove gde je peteljka, i skinite taj deo kao kapu. Iznutra papriku očistite.
Povrće koje ste pripremili, iseckali i tek lako propržili na malo maslinovog ulja i začinili, još polupresno stavite u paprike.
Jaja, izmućena sa sirom, prelijte preko sadržaja u svakoj paprici, do vrha. Pospite parmezan po vrhu, ako volite.
Svakoj paprici umotajte donji deo u alu-foliju da joj omogućite da stabilno stoji tokom pečenja.
Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180C oko 45 minuta.
U Lupo grill pekaču koji ne morate prethodno da zagrejete, oko 30 minuta.
Iako sam ove paprike pravila ranije u rerni, sada mi se, osim brzine, dopalo i što u Lupo pekaču one ne izgube svežinu i jarkost svoje boje, što ipak nije slučaj u običnoj rerni, gde se za nijasnu sparuše i postanu mat.
Ipak, ne brinite, kada im stavite kapice na vrh dobićete i sjaj i glamur, pa ćete imati super privlačan šareni obrok koji je iznenađujuće sit, verovali ili ne! Služite toplo.
I to nije sve!
Ako želite malo sitije varijante, možete da stavite po supenu kašiku presne kinoe u svaku papriku. Ili da skuvate taljatele pa ih pomešate s povrćem i tako punite paprike. Možete da stavite direktno presno povrće u paprike. Možete šta hoćete. Najvažnije je da ne propustite jaje, jer će ono lepo da vam sjedini svu tu masu u paprici i ona će baš lepo da se seče i neće da joj se raspada sadržaj tokom jela.
Naravno, znate i sami, dodavanjem drugih namirnica, smanjujete količinu povrća koja vam je potrebna i, menja se gornja nutritivna tabela.
Izvor: Mooshema