fb1

t1

email

Organski ProizvodiZdrava ishranaVeštačke boje i hiperaktivnost kod dece

Veštačke boje i hiperaktivnost kod dece

Veštačke boje i hiperaktivnost kod dece1
Uskoro stiže Uskrs. Pre nego što obojite jaja u omiljene boje vašeg mališana, možda bi trebalo da pročitate ovaj tekst.

Ukoliko je vaše dete hiperaktivno i teško se koncentriše, osim genetike i socioloških faktora, razlog može biti i ishrana. Odnosno, veštačke boje u slatkišima, grickalicama i sokovima. Zato razmislite dva puta pre nego što detetu sledeći put kupite drečavo zelenu lizalicu ili neprirodno crveni sladoled. Ili obojite uskršnja jaja nekom od veštačkih boja.

Veštačke boje i hiperaktivnost kod dece2

Ljudi su vekovima koristili boje iz prirodnih izvora da oboje hranu. Nažalost, mnoge od ovih boja prirodnog porekla su sadržale opasne supstance poput žive i arsenika. Početkom 20. veka počinje se sa prvim formulacijama veštačkih boja, kako bi se zamenile neke od toksičnih boja prirodnog porekla. Ipak, i za ove veštačke boje se pokazalo da nisu tako bezopasne.

Veštačke boje i hiperaktivnost kod dece3

Početkom 70tih godina se javila prva sumnja da ni veštačke boje nisu potpuno bezopasne. Do danas nekoliko studija je našlo vezu između namirnica sa dodatim veštačkim bojama i hiperaktivnosti kod dece, dok opet druge studije nisu uspele da potvrde povezanost. Dakle, ne zna se. Ali srećom, EU ima najstriktnije zakone vezane za zaštitu potrošača, te je iako dozvoljeno koristiti ove boje, proizvođač obavezan da na prehrambenom proizvodu navede:

PROIZVOD MOŽE DA IZAZOVE HIPERAKTIVNOST KOD DECE

ukoliko proizvod sadrži bar jednu od navedenih boja:

E 102 tartrazin- žuta. Često osnova za zelenu boju, kada se pomeša sa plavom.
E 104 kinolin žuta – narandžasto-žuta
E 110 sunset žuta – naradžasto-žuta
E 122 azorubin – crvena
E 124 ponso 4R – crvena
E 129 alura – crvena.

Ovaj zakon važi i u Srbiji. U principu, proizvođači ne vole da na proizvodu piše ovako neka rečenica, te su mnogi gore navedene boje zamenili bezbednim prirodnim bojama. Inače, trend u svetu je takav da će, verujem, za svega nekoliko godina sve veštačke boje biti zamenjene prirodnim bojama poreklom iz cvekle, bundeve, spanaća itd.

Veštačke boje i hiperaktivnost kod dece4

Ipak, ukoliko kupite kesicu boje za jaja za Uskrs sa ulice, koja je ko-zna-odakle uvežena, pogledajte deklaraciju, ako je ima. Boje za jaja su uglavnom veštačkog porekla, a mogu proći kroz ljusku jajeta prilikom bojenja. Takođe, pogledajte i deklaraciju svih onih lepih boja koje dodajete u kolače, ni one često nisu prirodnog porekla.

Takođe, izbegavajte proizvode koji nemaju deklaraciju, koji se prodaju na ulici ili vašaru, poput raznih domaćih sladoleda, šećernih vuna, lizalica, bombona itd.

 Izvor: Šta jedemo

Go to top