fb1

t1

email

Organski ProizvodiNapiciRecept kako napraviti zdrav voćni sok za decu – nektar sok od voća

Recept kako napraviti zdrav voćni sok za decu – nektar sok od voća

Recept kako napraviti zdrav voćni sok za decu  nektar sok od voća1

Brz i ukusan domaći sok nektar koji se lako pravi. Recept kako napraviti zdrav voćni sok za decu od sezonskog voća. Šta je đus, nektar a šta drink sok?

Zdrav voćni sok za decu se lako pravi. Uopšte vam ne treba sokovnik za to, bitno je da imate blender, onu kuhinjsku spravu koja se koristi za frape, da se ulupa šlag od tečne pavlake, spremi penasta Neskafa sa mlekom, za mlevenje oraha i čega sve već ne. Sokovnik zna da tako procedi sok da ne dobijete gust sok a često se i teško posle čisti. Zato je blender bolje rešenje od sokovnika.

Kada već govorimo o deci i o soku za njih, moramo znati da su deca postala sve izbirljivija. Zbog toga kada pravite zdrav voćni sok za decu od voća, takozvani nektar, gledajte da taj voćni sok – nektar izgleda lepo i da je ukusan, da deca hoće da ga piju. Za one koji ne znaju voćni sok ima 3 kategorije kvaliteta – đus, nektar i drink (piće). Đus je voćni sok od 100% ceđenog voća, nektar ima oko 50% voća a ostalo voda, dok drink ima svega 10-12% voća a ostalo su vode i arome.

Savremena deca su se razmazila i navikla su na industrijske sokove, koji su dorađeni na mnoge načine da imaju dopadljiv ukus i privlačnu boju. S druge strane mnogi roditelji greše kada deci prave domaće sokove pa u njih stavljaju sve što misle da je zdravo i onda dobijemo jednu sivkastu ili smeđu masu prirodnog soka nekog neobičnog ukusa, jer je mama u magazinu pročitala da je celer zdrav, da svakako mora da bude šargarepa u soku, da je kivi pun vitamina, da obavezno mora da se stavi smeđi šećer i tako redom. Uz to čist ceđeni đus ima nekada jak ukus za decu.

Kada se sve to zdravo nađe u soku, deca neće da ga piju. Stoga jedan jednostavan i efektan recept za zdrav voćni sok za decu kao nektar sok, koji se brzo sprema. Naviknite prvo decu na domaći zdrav voćni sok i nektar koji oni hoće da piju a posle ih uvodite u napredne varijacije ultra zdravih sokova, đuseva i super hrane.

Sastojci za zdrav voćni sok za decu – za 2 litra nektar soka:

- 1,5 litar vode (izvorske ako možete da je nabavite)

- 1 veliki grejfrut

- 2 limuna

- 1 velika jabuka

- 4 kašike belog šećera

Mnogi će se buniti što se stavlja beli šećer umesto smeđeg, pa će ići pitanja da li može med, javorov sirup, malteks, ili pak zasladjivač, tipa stevia, ako ne i aspartam. Naravno, možete sve to stavljati, ako želite, ali nema potrebe. Beli šećer je sasvim prihvatljiv ako imate prirodan sok, jer ćete sačuvati lepu boju soka a šećer je šećer, koji god da stavljate. I beli šećer u prirodnom soku neće delovati štetno.

Jedino ne preporučujemo zaslađivače, osim ako niste dijabetičar, jer oni prave veću štetu nego korist ljudima.

 Kako se pravi zdrav voćni sok za decu – priprema soka

Ogulite jabuku, grejp i limun, isečete na komade i ubacite u blender. Sipate šećer i samo malo vode. Uključite blender i posmatrate proces. Ako treba pogurajte nekom dugačkom kašikom okretanje voća i dodavajte polako vodu, dok se ne cela masa ne zavrti i počne da se melje. Kada završite blendiranje, probajte sok. Ako treba, dodajte još neki limun ili pak šećer.

Varijacije sa pravljenjem soka su velike, najpopularnije kombinacije za decu su:

1. pomorandža, limun, šargarepa

2. jabuka, groždje, limun

3. kupina, malina, borovnica

4. jagoda, jabuka, limun

5. kruška, jabuka, limun

5. kivi, limun i sveža nana

Blender će dosta uspešno samleti svo voće. Ako dete neće da pije sok sa mikro mrvicama voća, pulpom i samlevenom korom, što se dešava u početku, onda sok nakon blendiranja procedite kroz gustu cediljku, filter papir ili gazu. Naš zdrav voćni sok se drži u frižideru i uvek se malo promućka pre upotrebe.

Iz iskustva, uvek treba napraviti duplu dozu soka, najmanje 4 litra, jer 2 litra soka nestane za pola dana.

Prijatno!

Izvor: Bašta Balkana

Go to top