Ovo je još jedan način kako od jednostavnih sastojaka napraviti zanimljivo jelo. Pored božanstvenog ukusa, dobićete pravi tanjir zdravlja! Spanać je bogat magnezijumom i vitaminima grupe B, šampinjoni su odličan izvor riboflavina, niacina i selena, a moj omiljeni batat je prava riznica vitamina i minerala. Golica ili semenke bundeve, sadrže dosta minerala (najviše ima fosfora i gvožda), zatim vitamine B1, B2 i niacin, kao i niz zaštitnih i lekovitih sastojaka, od celuloze i pektina do fitosterina itd.
Spanać, pečurke i golicu je uvek lako naći, dok batat malo teže, ali zaista vredi truda. Pored svog predivnog ukusa, batat je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, a sadrži i vitamine A, B6 i C, kalijum, mangan, antioksidante i vlakna.
Dok sam ga pre neki dan kupovala na Kalenić pijaci, pitala me je jedna gospođa u prolazu, šta je ovo i kako se sprema. Rekla sam njoj da je batat mnogo zdraviji i ukusniji od običnog krompira, a ima dosta načina kako može da se spremi – zapeći u rerni, napraviti pire ili dodati u supu. Onda je prišao još jedan gospodin koji se isto raspitivao za batat. Na kraju, posle mojih priča, oboje su uzeli ovu novu za njih namirnicu. Nadam se da će im se dopasti Uvek se radujem kada ljudi vole da eksperimentišu sa hranom i da dodaju nove stvari u svoj svakodnevni jelovnik.
Batat sa pečurkama, spanaćem i golicom
(3 porcije)
- - 2 srednja batata
- - 400g šampinjona
- - 200-300g sirovog spanaća
- - 50g sirove golice (očišćene semenke bundeve)
- - 1 kašičica soli
- - malo bibera
- - ¼ kašičice cimeta
- - ¼ kašičice mlevene ljute paprike
- - sušeno začinsko bilje po izboru (origano, bosiljak, timijan ili drugo)
- - maslinovo ulje
- - sok 1/3 limuna
- - 10 komada čeri paradajza (opciono)
Iseckajte batat na male kockice, sve sa ljuskom. U maloj činiji pomešajte so, biber, cimet, ljutu papriku i začinsko bilje. Sa polovinom ove smese pospite batat, naprskajte ga uljem i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 25 minuta, dok ne omekša.
Dok se batat peče, naseckajte pečurke uzdužno na nekoliko delova. Operite spanać i odstranite peteljke i rebra listova, jer u njima ima dosta oksalne kiseline štetne po organizam. Dinstajte pečurke u poklopljenom tiganju oko 3-4 minuta, zatim dodajte listove spanaća i ostatak začina, promešajte i opet poklopite.
Nakon 2-3 minuta otvorite tiganj i pustite da se pečurke i spanać dinstaju još par minuta tako da višak vode ispari. Dodajte pečen batat, golicu, čeri paradajz (presećen na pola) i limunov sok. Dobro promešajte i poslužite.
Autor: Katja Jakovljeva
Izvor: Vita