fb1

t1

email

Organski ProizvodiSalateBukovače sa mladim lukom i susamom

Bukovače sa mladim lukom i susamom

Bukovače sa mladim lukom i susamom1

Ovaj recept je definitivno jedan od mojih omiljenih, često spremam ovo jelo, jer se brzo i lako pravi, može da se jede toplo i hladno, a sastojke možete kupiti tokom cele godine. A tek ukus! Imam osećaj da bukovače u kombinaciji sa mladim zelenim lukom, susamom, biberom i kozjim sirom mi nikad ne dosade. Probajte pa se uverite sami.

Bukovače sa mladim lukom i susamom

(3 porcije)

  • - 0,5 kg svežih bukovača
  • - 3-4 veze mladog luka
  • - 1 kašika susamovih semenki
  • - sveže mleveni biber iz mlina
  • - malo soli
  • - 100 g kozjeg sira (može i feta ili neki drugi slani beli sir)
  • Bukovače sa mladim lukom i susamom2 

Naseckajte bukovače na krupne komade, a zeleni deo mladog luka – na sitno. Zagrejte malo ulja ili putera u dubokom tiganju, ubacite bukovače i poklopite.

Dinstajte na srednjoj vatri 5-6 minuta, zatim dodajte mladi luk, promešajte i opet poklopite. Dinstajte još pet minuta, a zatim otvorite poklopac. Dodajte dosta bibera i malo soli (ukoliko ćete na kraju dodavati sir koji je mnogo slan, onda nije potrebno soliti pečurke).

Dinstajte jelo još oko pet minuta tako da višak tečnosti ispari. U drugom tiganju, stalno mešajući, zagrejte semenke susama tako da dobiju zlatnu boju i jaču aromu. Spojite ih sa pečurkama.

Kada služite bukovače, u tanjire dodajte i komadiće kozjeg ili feta sira. Ovo jelo može da se jede i toplo i hladno, ali ja ga više volim hladno, kao neku vrstu salate.

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita

Go to top