fb1

t1

email

Organski ProizvodiGlavna jelaKari sočivo sa spanaćem

Kari sočivo sa spanaćem

Kari sočivo sa spanaćem1

Kada kuvam, najviše volim da napravim neku neobičnu kombinaciju od namirnica koje svakodnevno koristim. Sastojke za ovo jelo uvek imam u kuhinji, a zahvaljujući  kariju, đumbiru, cimetu i muskatnom oraščiću dobija se interesantan, pikantni ukus.

Za pripremu ovog jela najčešće koristim organsko braon sočivo iz DM-a (berg linsen), ali može da se uzme bilo koje sočivo, razlika je samo u vremenu kuvanja. Ovako spremljeno sočivo možete služiti kao samostalno jelo ili uz bareni krompir, integralni pirinač ili kuskus.

Kari sočivo sa spanaćem

  • - 250g sočiva
  • - 1 kašika gi (prečišćenog putera) ili maslinovog ulja
  • - 2 čena belog luka
  • - 250-300g svežeg spanaća
  • - 1 konzerva (400ml) seckanog paradajza sa sokom ili 3 komada svežeg naseckanog paradajza
  • - 1-2 kašičice karija
  • - 1-2 kašičice narendanog đumbira
  • - ½ kašičice soli
  • - ¼ kašičice cimeta
  • - ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • - ¼ šolje sušenog paradajza (opciono)

Operite sočivo i skuvajte ga dok malo ne omekša, ali ne skroz, jer ćete ga kasnije dinstati zajedno sa spanaćem. Za braon sočivo je to oko 20 minuta, za crveno – 10-15, a za mungo – oko 25 minuta.

Operite i naseckajte spanać. U dugokom tiganju zagrejte gi ili maslinovo ulje. Dodajte izgnječeg beli luk, đumbir, kari, cimet, muskatni oraščić, so i mešajte sastojke oko 1 minuta na slaboj vatri. Zatim dodajte spanać, promešajte ga i poklopite na 1-2 minuta, dok spanać ne omekša.

Zatim dodajte sočivo, paradajz iz konzerve, sušeni paradajz (nije obavezno, ali toplo preporučujem), dobro promešajte, poklopite i dinstajte na slaboj vatri oko 20 minuta.

Na kraju možete dodati sveži peršun.

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita

Go to top