fb1

t1

email

Organski ProizvodiZdrave namirniceMladi orah: Čisti krv, ublažava reumu

Mladi orah: Čisti krv, ublažava reumu

Mladi orah1

Dobar je i za plućne bolesti, katar creva, jačanje mišića i vida. Pomešan sa medom pomaže bolesnima, malokrvnima i deci.

Orah (Juglans regia) se koristi na mnogo načina, najčešće kao dodatak tortama i kolačima, salatama, testu, ali i za pripremu likera, rakije orahovače i raznih melema. Međutim, malo se zna o lekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdelotvorniji su ako se beru početkom maja.

Ne zna se tačno odakle potiče, jer je bio rasprostranjen širom Mediterana, Dalekog istoka, kao i u Maloj Aziji, dok je u antičkom Rimu slavljen kao sveto drvo Jupitera. Plod se koristio u medicinske svrhe, kao i danas. Iz južne Evrope se proširio na sever, tome je najviše doprineo Karlo Veliki kada je izdao naređenje da se obavezno gaji lekovito bilje, a orah je dobio posebno mesto zbog svoje široke primene. Osim u medicini, koristio se u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umetničkom zanatstvu, za rezbarenje nameštaja.

Mladi orah2U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za lečenje plućnih bolesti, katara creva, jačanja mišića i vida. U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, belančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik...

Posebno je delotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja.

 

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrebi dok je sveže i zeleno, jer sadrži neraspadnute lekovite sastojke. Sušenjem se ovi menjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.  


Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj deci i malokrvnima. Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuvani. Izvrstan su izvor masnih kiselina omega-3, zbog čega uspešno snižavaju holesterol u krvi. Kod nadimanja se uzima sitno mleveni prah jezgra sa malo vina.

Mladi orah3 

Znojenje stopala

U dva litra vode potopite po pet supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u ključalu vodu i kuvajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Posle pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na vazduhu.

Za jačanje kose

U mašini za mlevenje oraha sameljite deset supenih kašika jezgra oraha, a zatim ih stavite u litar 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dve nedelje držite na toplom mestu. Tom tečnošću masirajte kožu glave svako veče i posle toga osušite kosu.

Mladi orah4 

Protiv bolova

Pomešajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smešu ostavite mesec dana na toplom mestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mesta.

 

Sa medom

U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lek jer organizmu obezbeđuje sve neophodne vitamine, minerale, belančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti. Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomeša sa 500 g mlevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lek se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.

Autor: Z. O. Joksović

Izvor: Novosti

Go to top