fb1

t1

email

Organski ProizvodiZdrava ishranaPovrćem do vitkosti

Povrćem do vitkosti

Povrćem do vitkosti1

Uz ponudu pet namirnica bogatih biljnim vlaknima, francuski nutricionisti ističu da povrće treba samo obariti i preliti maslinovim uljem što će doprineti postizanju željene linije.

U sezoni izvanredne ponude raznog povrća mogu da se prave jednostavna i ukusna dijetalna jela, koja će na lakši način doprineti postizanju željene linije. Uz ponudu pet najatraktivnijih namirnica bogatih biljnim vlaknima, francuski nutricionisti ističu da povrće treba samo obariti i preliti maslinovim uljem.

Spanać sadrži četiri važna antioksidansa - vitamine C i E, kao i minerale selen i cink. Tu su i četiri miligrama beta-karotena, inače preporučena dnevna doza, kalijum i linoleinska kiselina, neophodna za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Zbog svega navedenog treba jesti sirov spanać, da bi se iskoristili svi dragoceni antioksidansi.

Tikvice su zbog izuzetnog obilja vode i kalijuma fantastičan čistač toksina u organizmu. Važan su i izvor vitamina B9, koji učestvuje u sintezi belančevina i gvožđa. Sadrže i rastvorljiva biljna vlakna, zbog čega se lako vare i usporavaju apsorbovanje masti. Za njih je važno da se ne čuvaju duže od 48 sati u frižideru, jer posle toga gube sve dragocene sastojke.

Boranija je riznica minerala kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, selena, cinka, fluora. Vrlo brzo dovodi do stanja sitosti, jer sadrži dosta biljnih vlakana, glicida i belančevina. Obiluje beta-karotenom i vitaminima C, E i B6. Da bi se sačuvali svi vitamini, kalcijum i kalijum, treba je što kraće bariti.

Brokoli sadrže istu količinu vitamina C kao pomorandža. Imaju mnogo i vitamina E, koji je antioksidans, sumpora, koji štiti od infekcija, kalcijuma, koji učvršćuje kosti, ali i gvožđa i kalijuma. Zbog uravnoteženog sadržaja glicida i belančevina, vrlo brzo stvara osećaj sitosti. Ali, da bi se sačuvao vitamin C, ovo povrće kuvajte na pari i nemojte dugo da ga držite u frižideru.

Lakosvarljivi plavi patlidžan sadrži rastvorljiv pektin, koji sprečava apsorbovanje masti. Sadrži i kalijum, koji reguliše nivo tečnosti u ćelijama, magnezijum neophodan za psihičku ravnotežu, i gvožđe koje ublažava osećaj umora. Uz to, nabavite manje plodove - lakše se vare jer imaju manje semenki.

Izvor: Novosti

Go to top