Racept kako se pravi krem čorba od graška i kako se sprema čorba od graška i heljde. Dva jela od graška koja se lako spremaju.
KREM ČORBA OD GRAŠKA
Grašak je varivo koje je vrlo popularno i sa kojim se mogu napraviti sjajne stvari i odlična jela. Jedno od tih ukusnih jela je i krem čorba od graška. Priprema je jednostavna i laka a rezultat uvek odličan.
Krem čorba od graška sastojci
- 300 g mladog graška
- prstohvat morske soli
- 2 čena belog luka
- kašika maslinovog nerafinisanog ulja
- 1 kašika tamari sosa
Kako se priprema krem čorba od graška
Skuvajte grašak. Ukoliko je grašak bio zamrznut, prospite vodu u kojoj se kuvao. Sipajte čistu vodu i još malo prokuvajte. Ispasirajte grašak u blenderu.
Dodajte iseckan beli luk, ulje, tamari, so, izmešajte i ostavite još nekoliko minuta da odstoji. Vodite računa da ne presolite supu. Po želji dodati malo maslaca ili pavlake za kuvanje i začine po želji: biber, kari, italijanski začin.
Sipati u činije i posuti sitno seckanim peršunom.
Drugi recept
ČORBA OD GRAŠKA I HELJDE
- 1 šolja skuvane heljde ili geršle
- 1 šolja paradajz sosa
- 1 šolja kuvanog graška
- 1 kašika nerafinisanog ulja
- prstohvat morske soli
- 1 čen belog luka
- domaći začin
Ispasirajte grašak i dodajte u skuvanu heljdu i sipajte vode do željene gustine. Dodati so i kuvati. Na kraju dodati nerafinisano ulje, sitno iseckan beli luk i domaći začin.
- ½ manje glavice karfiola
- 1 šargarepa
- 2 krompira
- 1 glavica crnog luka
- kašika limunovog soka
- prstohvat morske soli
- 1 kašika hladno ceđenog ulja
(po mogućnosti maslinovog)
Povrće oprati i oljuštiti koje treba. Krompir kuvati i posle 15 minuta dodati ostalo povrće. Nakon deset minuta skinuti sa ringle i procediti. Povrće ispasirajte i vratite supu u kojoj se kuvalo.
Dodajte morsku so i dobro promešajte. Na kraju, u prohlađenu supu, dodati maslinovo ulje i sok od limuna.
NAPOMENA: Ako želite, umesto limunovog soka dodajte malo tamari umaka.
Izvor: Bašta Balkana