Kada imate malo vremena i veoma ste gladni, najvažnije je imati ideju kako napraviti ručak na brzinu. Ovo je nešto toliko ukusno što bih svima preporučila.
Sastojci:
- Dva veća batata
- 1 crni luk
- Dva mlada luka
- Dve šake spanaća
- 3-4 lista zelja (nije kupus u pitanju već duguljasti zeleni listovi)
- 3-4 lista blitve
- Crveni biber, so
- Maslinovo ulje (hladno ceđeno)
Priprema:
Batat ili slatki krompir oljuštite, isecite na kockice i stavite u pleh na papir za pečenje. Posolite i stavite u rernu i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni (proverite viljuškom da li je skroz mekan kako biste znali da je sigurno gotovo)
Za to vreme operite zeleniš. Ovom prilikom sam koristila spanać, zelje i blitvu, jer sam sve to imala kod kuće. Svakako možete pokušati i sa drugim kombinacijama. One tvrđe delove blitve i zelja iseckajte sitno, zajedno sa crnim lukom, i belim delom mladog luka. Zeleniš i zelene delove mladog luka isecite na rezance. Na tiganju na malo vode prodinstajte luk i tvrđe delove blitve i zelja sa malo soli. Kada je skroz mekano dodajte seckani zeleniš, i mešajte 3-5 minuta dok se skroz ne opusti. Dodajte malo soli i crvenog bibera i zeleniš je spreman.
Serviranje:
Preko pečenog batata sipajte zeleniš, prelijte maslinovim uljem i ručak je gotov. Možete ga poslužiti sa crvenim rotkvicama.
Prijatno!
—
Batat
Batat, ili slatki krompir, namirnica je koja se kod nas tek skoro pojavila. Liči na krompir, ali se po sastavu ipak razlikuje od njega. Pre svega, puno je zdraviji! Sadrži dosta minerala ((kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe), vitamina (A, B6, C, E) i dijetnih vlakana. Ono što ga najviše razlikuje i zbog čega je narandžaste boje je visok sadržaj beta karotena koji je jak antioksidans. Batat se preporučuje dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju apsorpciju glukoze, a deci i sportistima jer obezbeđuje energiju, minerale i vitamine. Štiti organizam od srčanih tegoba, začepljenja krvnih sudova, dobar je za funcionisanje mozga i probave, a preporuđuje se osobama sa povećanim masnoćama u krvi i žuči. Slatki krompir se ne čuva u frižideru, već mu više odgovaraju tamne, suve i ne preterano hladne prostorije, iznad 10 stepeni C.
Zeleno lisnato povrće
Blitva, spanać i zelje bogati su kalcijumom, gvožđem, kalijumom i fosforom. Sadrže C i A vitamin, kao i vitamine B grupe. Imaju malo kalorija a puno vlakana, pa se preporučuju i za svaku dijetu. Ono je najbolje jesti sveže, a ukoliko ga kuvate, najbolje je da ga spremite na pari oko 5 minuta. I još jedna napomena za čitaoce iz Hrvatske: zelje nije kupus, u pitanju je duguljasto, ukusno lišće koje se u Srbiji uglavnom koristi za rolanje sarmica i u kombinacijama sa pirinčem!
Autor: Dina Vuković
Izvor: www.zdravizalogaji.com