fb1

t1

email

Primena ekoloških preparata

Primena ekoloških preparata1


Polako ali sigurno stiglo nam je proleće i toplo vreme. Biljke se počinju buditi. Oni koji se bave uzgojem voća i povrća, makar iz hobija, sigurno su sa radošću dočekali toplije dane i početak radova. Ovim putem želim preneti iskustvo bavljenja ekološkom poljoprivredom i eventualno pomoći nekome ko želi krenuti tim putem.

Jedan manji deo je baziran na iskustvu, a veći deo je još baziran na teoriji, ali pomalo i tu teoriju počinjem primenjivati. Veći deo možete naći na internetu, pa sam pokušao pripremu preparata za zaštitu bilja skupiti na jednom mestu u kratkim crticama. Pre samog početka, želeo bih vam unapred poželeti uspešnu novu sezonu u vrtlarskim i poljoprivrednim radovima i neka vam plodovi budu obilni i sočni. Neka vam plodovi koje uzgajite budu kao božanski nektar, a verujte mi, zaista i mogu biti kada znate da ste u to uložili svoj trud i kad znate da su dobijeni prirodnim putem.

"Živeti u svetu, a ne razumeti skrivene zakone prirode je kao da ne znate jezik zemlje u kojoj ste rođeni."
Hazrat Inaiat Kan

Primena ekoloških preparata2Eksperiment sa ekološkom proizvodnjom, započeo sam na voćkama - breskvama. Kod breskvi, najveći je problem kovrdžavost lišća, najčešće je to Taphrina deformans. Pojava je veoma lako uočljiva po crvenim listovima koji se kovrdža. Tad sam jako malo znao o zaštiti ekološkim sredstvima, pa je to bio skok u vatru. Negde sam načuo da je dobra zaštita protiv gljivičnih bolesti obično mleko. Tako sam i počeo. Rezultati su bili impresivni pogotovo što su bile u pitanju mlade breskve koje su osetljivije od starijih.

Tokom cele sezone, na 25 breskvi koje su bile u eksperimentu, bolest se pojavila je na bukvalno nekoliko listova. U voćnjaku su bile i stare breskve (oko 50 kom) i nekoliko nektarina koje su se tretirale hemijskim zaštitnim sredstvima. Voćke tretirane mlekom i hemijskim sredstvima, bile su odvojene sa nekoliko redova vinove loze.

I dok su mlade breskve bile potpuno zdrave, stare su u potpunosti obolele. Gotovo svaki list je bio zaražen i to je očigledno bilo da je voćnjak bolestan, da hemijska sredstva nisu dovoljno efikasna i prizor je bio zaista grozan. Tad sam krenuo sa tretiranjem celog voćnjaka sa mlečnim preparatom. Rezultati su ponovo bili fenomenalni. Ne samo da su se sve breskve oporavile, nego su se uspele oporaviti i nektarine koju su jako osetljive. Svo bolesno lišće je otpalo i narasli su novi koji zbog tretiranja mlekom više nisu oboleli. Tim eksperimentom, shvatio sam da je mleko veoma moćan fungicid.
Uočio sam da nije kasno sa tretiranjem ako se bolest i pojavi.

Naučnici još nisu objasnili zašto je mleko toliko efikasno, verovatno im i nije baš u interesu. Možda mleko uništava gljivice zbog fermentacije. Mlekom sam tretirao i kupine u bašti. Buđ se smanjila u velikoj meri prve godine. Druge godine, pojavila se u smešno malim razmerama, gotovo da je i nije bilo.

Primena ekoloških preparata3U samom startu, imao sam i manjih problema sa vašima. Njih sam tretirao sa preparatom od koprive koji se nije pokazao tako moćan, pa sam po vašima posipao ljutu mlevenu papriku nakon špricanja sa mlekom i koprivom. To je donekle smanjilo njihov broj. No tokom vremena, saznao sam za još neke preparate protiv insekata koje možete pročitati dole niže. Njihovu efikasnost ću proveriti ove godine.

Moram napomenuti da su kod početnika u eko proizvodnji, najveći problem insekti. Treba da prođe bar 2-3 godine da se uravnoteži broj predatora i "nametnika". Nametnika mislim uslovno rečeno jer sve ima svoj smisao. Odbrambeni mehanizam protiv insekata možete pojačati ako kupite larve njihovih predatora. Kod nas već postoje firme koje prodaju larve i možete ih naći preko neta. Ili možete kupiti lepljive ploče. Ujedno, one su i jedino sredstvo koje ću ovde navesti, koje ubija insekte. Svi ostali preparati samo ih teraju i smanjuju njihov broj. Dakle, nemojte očekivati da uopšte nećete imati vaši ili drugih insekata koji se hrane vašim voćem ili povrćem. Tu su i mravi. Oni su korisni jer unose organske materije u tlo. Kad se penju po voćki, oni joj neće naštetiti, samo se penju do vaši, da bi se hranili njihovim slatkim sokom. Dakle, treba tretirati vaši.

Vrt

Mislim da oni koji se bave vrtlarenjem, već znaju koja je tajna pravog ekološkog vrtlarenja - to je cveće. U bašti treba imati što više raznog cveća jer ono svojim mirisom tera i smanjuju broj insekata koji se hrane vašim povrćem.

Preporuke:

- Lavanda - nju je lako nabaviti a ima vrlo intenzivan miris koji će svakako smanjiti broj insekata i povećati broj pčela u vrtu.

Primena ekoloških preparata4- Neven i kadifica - njihovo korenje izlučuje materije koje smetaju nematodama i ostalim insektima koji žive u tlu i hrane se krtolastim povrćem. Zato ovo cveće sadite uz krompir, batat i sl.

- Stevija - za nju je dokazano da takođe odbija neke insekte. Nažalost, uskoro će biti zabranjena zbog propisa EU.

Kakvo god cveće da posadite nećete promašiti.

Puževi - oni zaista po nekad znaju biti prava dosada. Protiv njih se možete boriti na sledeće načine:

Žalfija - odbija ih. Posadite je uz ivice gredica i samog vrta. Listove isto tako možete pokidati i ostaviti ih na zemlji.

Orahovo lišće - ostavite ga na zemlji isto kao i sa žalfijom.

Pivo - puževi su poznate pivopije. Isecite plastičnu bocu, zakopajte je u tlo tako da se puževi bez problema mogu popeti na nju, a u bocu nalijte pivo.

Malo oštrije metode su - pepeo, piljevina ili kreč - isušuju puževo "stopalo" i smanjuju izlučivanje sluzi.

Patka - patke vole da jedu puževe, pa puževe možete pokupiti ručno i nahraniti patke (ako ih imate, naravno)

Espreso ili obična kafa tera puževe. Skuvajte kafu, ohladite je i njome poprskajte biljke.

Prskanje čajem od pelina - pripremu vidi niže u tekstu

Primena ekoloških preparata5Kombinacija biljaka koje se međusobno štite od parazita:

Sadite kombinaciju: šargarepe i luka

Ren i krompir

Kupus i paradajz

Sadite začinske biljke kao što su bosiljak, mirođija i druge koje možete nabaviti.

Idemo dalje sa preparatima:

"Kad je seljak počeo uzgajati biljke da bi stekao novac, zaboravio je stvarna načela zemljoradnje."
Masanobu Fukuoka

- preparat od mleka:

5l vode i 1l mleka. Preporučujem da mleko stavite i na 6 možda i 7 litara vode. Sami morate proveriti koji je najbolji odnos i najbolja efikasnost. Bitan je i termin prskanja. Najbolje je podveče kada sunčevi zraci slabe a ne ujutru kada su sve jači i kapljice brže isparavaju. I naravno - tretirati uvek nakon kiše jer je tada velika vlaga u vazduhu što je pogodno za razvoj gljivica. Namena: zaštita od gljivičnih bolesti.

Primena ekoloških preparata6- preparat od koprive:

1kg sveže koprive (100-200g suve) potopiti u 10l vode. Ostaviti 24 sata. Prskati svakih 5 - 7 dana. Za što bolji uspeh bitno je da se kopriva nareže da što bolje pusti sokove. Namena: odbija insekte

- preparat od pelina:

300 g svežih listova (ili 30 g osušenih) potopiti u 10l vode. Ostaviti 3 dana. Preparat promešati jednom dnevno. Osušeni pelin se može kupiti u svakoj apoteci. Najjeftinija i najbolja opcija je da nabavite biljku. Namena: odbija insekte

- Preparat od belog luka:

Jedan čen belog luka na 1 litru vode. Razrezati ga na sitno i prokuvati dok ne osetite da je supa jaka i intenzivna. Namena; odbija insekte.

- Preparat od bibera:

Od zrna bibera skuvati supu dok ne osetite da je jaka. Supu kuvati isključivo sa zrnima, jer supu od mlevenog bibera gotovo je nemoguće procediti bez ostatka - mogućnost začepljenja špriceva. Namena: odbija insekte.

Primena ekoloških preparata7Svi znamo da insekti imaju antene. Njima su antene zapravo dodatne oči i uši. Kao što mi očima i ušima primamo zračenja različitog spektra, tako i insekti primaju antenama razna zračenja kao što su zračenja elektromagnetnog spektra. I najmanje promene u frekvenciji oni mogu osetiti. Insekti po pravilu "love" najslabiji plen. Najpre će napasti biljke koje su oslabljene, bilo to genetikom, nekim drugim bolestima, raznim oštećenjima i sl. Svaki "pad" u frekvenciji oni dobro osete i prvo će tamo otići. Tako da je bitno da se biraju starije sorte, ako smo u mogućnosti i ovim preparatima ojačamo biljke.

- Mlevena ljuta paprika, biber ili pepeo

Papriku ili pepeo rukama posipati po biljkama. Za bolju efikasnost preporučujem da se posipa nakon prskanja običnom vodom ili jednim od preparata da se bolje primi na listove. Ne preporučujem stavljanje paprike (pepeo) u špric jer će se zapušiti. Namena: protiv insekata ili puževa u bašti.

- Preparat od koprive za đubrivo:

U 10 l vode potopiti 1 kg narezanih kopriva (svežih). Ostaviti 2-3 nedelje (ili dok ne ostane samo tekuće đubrivo) uz svakodnevno mešanje. Prekriti vrećom ili nekim drugim materijalom koji omogućava protok vazduha i sprečava muve da dođu na preparat. Preporuka: ostaviti na suncu da se ubrza razgradnja. Na kraju se kopriva potpuno razgradi i ostane samo tečno đubrivo. Đubrivo je neprijatnog mirisa pa držati dalje od mesta gde prolaze ljudi da vas neko ne bi sanjao. Procediti i mešati 0,5 dl na 1l vode ako se prska ili 1 dl na 1l vode ako se zaliva. Kopriva sadrži puno azota i gvožđa i prava je "vitaminska bomba" za biljke. Pošto je kopriva besplatna a đubrivo vrlo efikasno svako bi ga trebao imati. Namena: prihrana.

- Preparat od preslice:

Priprema: 1kg sveže preslice (ili 150 osušene) potopiti u 10 l vode, ostaviti 12-24 sati. Procediti preslicu i kuvati je sa manjim delom vode u kojoj se namakala 30 min na laganoj vatri. Ostaviti 24 sata i pomešati sa ostalom vodom u kojoj se namakala. 1 l preparata se razređuje sa 5 l vode odnosno 1:5.

Radi lakše pripreme preporučujem ; oko 75 g suve preslice potopiti u 5 l vode (verujem da većina ima lonac od 5 l ili ga lako možete kupiti) , ostaviti preko noći. Prokuvati drugi dan 30 min (bez porceđivanja) i ostaviti 24 sata. Jako je bitno da se kuva 30 min da se što bolje "izvuče" silicijum. Jako je bitno i da se preparat hladi 24 sata zbog spojeva koji su rastvorljivi u vodi samo dužim stajanjem. Preslica se može kupiti u gotovo svakoj apoteci.

Namena: Efikasna je protiv gljivičnih oboljenja, pepelnice, lišaja, crvenog pauka i grinje -najjednostavnije rečeno - ojača biljku. Da se bolje primi na biljku, u preparat možete staviti malo mleka ili pivo.

Ovaj preparat je izuzetno bitan zbog silicijuma. Silicijum je element koji se u dobroj meri "izgubio" kod genske selekcije. To je zbog genetske korelacije ili povezanosti. Laički rečeno - ne možeš imati i ovce i novce. Mnogo se spominje koliko su ostali elementi bitni za biljku a jako malo ili uopšte se ne govori o silicijumu. A upravo suprotno tome koliko se malo govori o njemu toliko je i bitan. Zanimljivo je i to da trave imaju i do 20 puta više, silicijuma nego ostale biljke. Jedan od razloga njihove otpornosti.
Silicijum ima izuzetno važnu ulogu u prirodi (75% zemljine kore sastavljeno je od kremena). Kod biljaka, silicijuma ima najviše u onim delovima koji su najviše izloženi suncu, pa su preparat od silicijuma u biološko dinamičkoj poljoprivredi naziva još i "sunčani preparat".

Primena ekoloških preparata8Ali to nije samo kod biljaka. Kod ljudi, koji imaju slabe nokte i kosu, isto se preporučuje pijenje čaja od preslice. Ustanovljeno je da lišće koje omlohavi i koje se tretira ovim preparatom, ubrzo očvrsne (prema nekima čak i nakon nekoliko sati, ali ovu tvrdnju morate sami proveriti). Ovo je vidljivo i pod mikroskopom kako se sitni kristalići kremena ugrađuju u tkivo lista što sprečava prodor gljivica. Jedan od bitnih faktora zašto su današnje biljke toliko osetljive na bolesti je eto nedostatak silicijuma. Da spomenem da je jedan od razloga zašto današnje žitarice imaju manu poleganja - a to je upravo ta mana -manjak silicijuma, što je utvrđeno i istraživanjima.

- Preparat od luka:

u 10 l vode potopiti 500 g spoljnih ljuski i ostaviti 10 dana. Kad se tečnost prestane peniti, razrediti 1:10. Namena: za zaštitu od plamenjače.

Eto, toliko ukratko od mene. Nadam se da će vam ove preporuke biti od kakve takve pomoći i da će te krenuti (ako do sada već niste) novim putevima. U razgovoru sa starijim voćarima i poljoprivrednicima, shvatio sam da većina njih (ne svi ali većina), teško menja svoje navike, da je hemijska industrija dobro odradila indoktrinaciju, da je hemijska industrija uspela uvući strah u kosti njihove od mogućeg neuspeha ako se biljke ne tretiraju hemijskim sredstvima, pa čak i uverenje da bi ljudi bili gladni ako bi se svi bavili ekološkom proizvodnjom. Iako verujem da većina vas zna koji je glavni uzrok gladi na ovoj planeti. I to mi je bilo dovoljno da shvatim koliko su ti ljudi neuki, nenačitani, neupućeni, bez ikakve prakse u ovoj oblasti, pa shvatio sam i ono najgore - za njih je takav način zaštite biljaka i rada, ni manje ni više nego dogma!!! Tad sam shvatio da je istina ono što je još davno izjavio, otac kvantne fizike, Mak Plank:

"Nove ideje se ne šire tako što ih njihovi protivnici prihvataju, nego se šire na taj način što njihovi protivnici izumiru"

Primena ekoloških preparata9

I tako će se očistiti ova planeta. Nekima će zvučati ružno ali to je neminovni tok ove veličanstvene evolucije. Moram napomenuti da za efikasnost ovih preparata (pogotovo za teranje insekata), morate proveriti sami. Imam samo deo iskustva. Razmenom iskustva, brže i lakše možemo doći do napretka. Pa neka vam je sretna i uspešna nova poljoprivredna kalendarska godina i sama praksa u uzgajanju vašeg omiljenog voća i povrća na prirodan i ekološki način.

Autor: Velimir G.

Izvor: Zdrava Srbija

Go to top