fb1

t1

email

Organski ProizvodiEdukacijaOrganska proizvodnjaOrganska proizvodnja matovilca

Organska proizvodnja matovilca

Organska proizvodnja Matovilca1


Sitna, otporna, jednogodišnja salatna biljka, poznata i pod nazivom poljska salata ili matovilac, blagog je ukusa. Obično se gaji za upotrebu na jesen i zimu i može se gajiti u hladnom stakleniku ili plasteniku preko zime.

Organska proizvodnja Matovilca2Listovi holandskih i engleskih sorti veliki su i izduženiji od ostalih. Francuska sorta ima kompaktniju biljku i manje listove. Veoma otporan na hladne uslove, motovilac raste skoro svuda; nije potrebna posebna obrada zemljišta i uglavnom ga ne napadaju bolesti i štetočine.

Sejte ga u redove, ili omaške u široke redove. Proređujte ostavljajući 10-15 cm razmaka između biljaka sa svih strana. Za letnju berbu sejte u martu i aprilu, u julu i avgustu za zimsku berbu, ili u avgustu i septembru ako se gaji zimi u zaštićenom prostoru.

Organska proizvodnja Matovilca3Berite pojedinačne listove kad dovoljno porastu, ili secite celu biljku. Dobar je kao međuusev. Ako mu dozvolite da procveta, motovilac će rasuti seme po bašti. Mladi izdanci mogu da se presađuju.

 

Autor: Nemanja Konstantinović

Izvor: Zdrava Srbija

 

 

Go to top