fb1

t1

email

Organska proizvodnja kelerabe

Organska proizvodnja kelerabe1

Ovaj sitan član porodice kupusnjača brzo raste i neobično izgleda. Sferno nabreklo stablo koje raste malo iznad površine zemljišta bere se kad dostigne veličinu teniske loptice. Može se sejati i brati cele godine. Dobar je kao pokrovni usev ili interesantan dodatak ukrasnoj bašti. Gaji se i u posudama.

Kelerabi je od sejanja do berbe potrebno od 5 - 9 nedelja. Postoje različite sorte. Zelene sorte obično se gaje kao prolećni i letnji usevi, a otpornije ljubičaste sorte kao jesenji i zimski. Nove hibridne sorte su veće, ali nisu drvenastije. Seje se na otvorenom mestu. Pogodna je za ranu i kasnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Organska proizvodnja kelerabe2Prilikom obrade zemljišta dodajte poboljšivač zemljišta niske hranjivosti ili neki od srednje hranjivih poboljšivača ako je zemljište siromašno. Idealna pH vrednost zemljišta je 6 - 7. Da bi ste stalno imali prinos, sejte kelerabu svakih nekoliko nedelja jer ne ostaje dugo u jestivom stanju kad sazri. Minimalna temperatura za klijanje kelerabe je 10 °S.

U zaštićenom prostoru seme se seje u ćelije od kraja februara pa do avgusta. Biljke se presađuju kad dostignu visinu maksimalno 5 cm. Za gajenje u zaštićenom prostoru posejte seme u septembru. Na otvorenom seme se seje u zemljište od marta do avgusta. Za kasnu setvu koristite otpornije ljubičaste sorte. Seje se na rastojanju 18 x 30 cm u redu.

Organska proizvodnja kelerabe3Zaliva se u sušnom periodu. Keleraba brzo raste i obično sa njom nema problema - iako je podložna istim štetočinama i bolestima kao ostale kupusnjače. Problemi koji se javljaju su: buvač; kupusna muva; kupusne vaši; kupusna kila.

Berba kelerabe se obavlja često. Brzo raste i stoga treba redovno da se proverava i bere. Starije sorte secite kada dostignu veličinu teniske loptice. Moderne sorte kelerabe mogu porasti do 10 cm u prečniku a da ne postanu drvenaste. Kasne useve možete da ostavite u zemljištu, ako se ne predviđaju jaki mrazevi, ili možete do dva meseca da ih čuvate u kutijama ili vlažnom pesku.

Keleraba je hrskava, sočna i osvežavajućeg ukusa bilo da se jede presna ili kuvana.

 

 

Autor: Nemanja Konstantinović

Izvor: Zdrava Srbija

Go to top