fb1

t1

email

Organski ProizvodiEdukacijaOrganska proizvodnjaNajpogodnije sorte pšenice za organsku proizvodnju

Najpogodnije sorte pšenice za organsku proizvodnju

Najpogonije sorte pšenice za organsku proizvodnju 1

S obzirom da je komercijalna proizvodnja organskog semena pšenice još uvek u povoju, nedostatak organskog semena na tržištu je evidentan. Registrovani proizvođači semenskog materijala iz organske proizvodnje, nude poljoprivrednim proizvođačima, sertifikovano organsko seme pšenice i drugih biljnih vrsta.

Najpogonije sorte pšenice za organsku proizvodnju 2Pored visokog prinosa i odličnog kvaliteta, efikasnije iskorišćavanje pristupačnog azota u zemljištu, tolerantnost na biotičke (bolesti i štetočine) i abiotičke (suša, niske temperature) stresove, robusna, elastična stabljika, tolerantna na poleganje, naročito u gustom sklopu, samo su neke od karakteristika koje moraju posedovati sorte za organsku proizvodnju. Za setvu u organskoj proizvodnji preporučuju se ozime sorte hlebne pšenice: Simonida, Rapsodija, Etida, Zvezdana, Pobeda, Renesansa, NS 40 S.

Najpogonije sorte pšenice za organsku proizvodnju 3Pored hlebnih, na raspolaganju su i sorte pšenice za posebne namene. Sorta pšenice Bambi (namenjena proizvodnji tvrdog i čajnog keksa), sorta durum pšenice Dolap (namenjena proizvodnji testenina) i naročito popularna u uslovima organske proizvodnje, sorta spelta pšenice Nirvana (namenjena proizvodnji specijalnih vrsta hleba dobre svarljivosti, kao i bezglutenskih proizvoda).

Autor: Olivera Gavrilović

Izvor: Zdrava Srbija

Go to top