fb1

t1

email

Organski ProizvodiInspirativne pričeValjevo: Priznanje kokama za organska jaja

Valjevo: Priznanje kokama za organska jaja

Valjevo Priznanje kokama za organska jaja 1

Nikola i Rada Grujičić dobili nagradu za projekat proizvodnje zdrave hrane.

Valjevo - U konkurenciji 200 projekata, na konkursu Nacionalnog foruma za „zelene ideje“, promociju održivog razvoja i organske proizvodnje, pobedili su supružnici Grujičić: Rada (26) i Nikola (29), iz Žabara nadomak grada na Kolubari. Njihov projekat proizvodnje organskih jaja, te hrane za kokoške ubedljivo je proglašen najboljim, pa su osvojili 7.000 dolara i pravo da učestvuju na konkursu višeg ranga.

Grujičići se, inače, već četiri godine - na četiri i po hektara placa u selu Osečina, kraj istoimene varošice - bave organskom proizvodnjom krompira, pasulja, šargarepe, luka, kukuruza, šljiva... Voće i povrće uzgajeno bez hemijskih sredstava prodaju na organskoj pijaci u Beogradu, ili pojedinačnim kupcima koji žele da se hrane zdravo.

Na imanju u Žabarima, od pre nekoliko meseci, gaje 150 koka nosilja, autohtonih rasa lenghorn, amrok i srebrna italijanka, nastalih pre više od jednog veka. Kokoške ovih rasa prilagođene su, kažu, životu u prirodnim uslovima, otporne su na klimatske promene, odnosno hladnoću, te maksimalno koriste zemljište i okruženje za ishranu, zbog čega im je potrebno veoma malo organske hrane. Od ovih koka Grujičići očekuju prva organska jaja, za kojima, ističu, već vlada velika tražnja...

- Organska jaja ne sadrže hormone rasta i antibiotike, a u hrani koju su koke jele nije bilo pesticida - kaže Nikola Grujičić. - Stoga, ona imaju potpuno drugačiji ukus i miris, kompaktnije žumance i nutritivnu vrednost do pet puta veću nego ona proizvedena na farmi.

Zbog svega toga, vredni supružnici planiraju da jato povećaju na čak hiljadu nosilja. Dnevno očekuju do 800 jaja, a sredstva od nagrade planiraju da ulože u nabavku koka, adaptaciju postojećeg objekta, te za specijalnu komoru u kojoj će skladištiti „gotov proizvod“.

- Nameravamo da i na imanju u selu Osečina gajimo isključivo organsku hranu za koke, odnosno kukuruz i proso - kažu Grujičići. - Ako objekat dovršimo do kraja ove, veliko jato novih koka prva organska jaja proneće u julu iduće godine. Kasnije ćemo sami selektirati živinu, da kokoši izvode piliće, odgajaju ih i proširuju jato.

PORODIČNA PERSPEKTIVA

- Supruga i ja završili smo Poljoprivrednu školu u Valjevu i oboje smo tehničari hortikulture - kaže Nikola. - Živeli smo u centru grada, oprobali se u mnoštvu poslova, a onda odlučili da živimo i radimo u na imanju u Žabarima, u nekadašnjoj porodičnoj vikendici. Verujemo da proizvodnja zdrave, organske hrane može da obezbedi solidnu ekonomsku sigurnost i nama, i našim ćerkama Anđelini, Sofiji i Isidori.

Autor: B. Puzović

Izvor: Novosti

Go to top