fb1

t1

email

Organski ProizvodiEdukacijaOrganska proizvodnjaOrganski pesticidi iz kućne radinosti

Organski pesticidi iz kućne radinosti

Zašto potrošiti puno novaca na komercijalne organske pesticide kada možete napraviti vlastite pesticide kod kuće na jednostavan i jeftin način. Bićete ugodno iznenađeni kada saznate koliko stvari u kući možete iskoristiti za izradu vlastitog organskog pesticida. Sledi samo nekolicina ideja.
-Beli luk 

Lukac

Beli luk ustvari nije pesticid, ali odbija mnoge napasti. To čini svojim intenzivnim mirisom i ukusom. Beli luk možete iskoristiti kao ”pesticid” na dva načina.
- Sadnja belog luka u blizini ostalih biljaka odbijaće napasti.
- Možete napraviti sprej tako da beli luk sameljete s vodom ili uljem. 

Takvu mešavinu koristite na način da je direktno prskate po bilju koje je u rastu ili cveće kako biste oterali zečeve i ostale životinje koje dolaze ”omastiti brk” vašim biljkama. Takođe, takav sprej možete prskati po bilo kakvoj površini vode stajaćice, kako bi se stvorio zaštitni film koji će štititi od komaraca.

-Tečno đubrivo od kopriva

Kopriva


Naročito se preporučuje za lisnato povrće zbog azota, a sadrži i niz mineralnih materija.Koprive treba potopiti kao za sredstvo za prskanje, ali sada ih treba ostaviti u vodi sve dok đubrivo ne prestane da peni. Za to vreme ga treba svakodnevno promešati drvenim štapom. Posle nekoliko dana đubrivo od kopriva dobija veoma neprijatan i prodoran zadah i zato ga treba praviti van kuće, a posudu delimično pokriti.Kada pena prestane da izbija, đubrivo treba procediti i razrediti desetostrukom količinom vode, a zatim time zalivati okolinu biljaka. Leti, u vreme intenzivnog rasta i razvoja, povrće može ovim đubrivom od kopriva da se zaliva jednom nedeljno.
Nasečenim koprivama, ako ih samo ima dovoljno, treba u bio-bašti pokrivati i tlo između redova povrća, što veoma povoljno deluje na pojačani rad korisnih organizama i na mineralnu vrednost zemlje. Treba, međutim, obratiti pažnju da koprive nemaju seme, inače bi se tečnim đubrivom ili svežim biljkama između povrća zasejale mlade koprive.

-Sredstvo za prskanje od kopriva
Upotrebljava se za uništavanje mnogobrojnih lisnih vaši, a istovremeno jača biljke, poboljšava im otpornost i đubri ih. Jedan kg svežih, nasečenih kopriva potopiti u 10 l vode i ostaviti 24 časa. Ne duže, jer preparat gubi moć. Ako nema svežih kopriva, na istu količinu vode treba uzeti 100 do 200 grama osušenih. Posle 24 časa tečnost treba procediti i njome dobro poprskati biljke sa svih strana. U tu svrhu može da se upotrebi rasprskivač ili prskalica za voćke. Postupak može da se ponovi posle nekoliko dana. Biljni ostaci se kompostiraju. 

-Tečno đubrivo od listova gaveza
Gavez
Gavez sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor i mangan, pa i B vitamine. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično dubrivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Đubrivo od gaveza pravi se na isti način kao što je opisano tečno đubrivo od kopriva. Posle nekoliko dana, kada prestane da se peni, tečnost ima smeđu boju i jak miris stajskog đubriva (sadrži i belančevine). Upotrebljava se samo razređeno vodom: na 1 litar đubriva treba uzeti 10 litara vode i izmešati. Ovim đubrivom povrće može leti da se đubri jednom nedeljno. Odrasloj biljci listovi i stabljike mogu da se odseku najviše pet puta godišnje. 

Efikasno i svestrano tečno đubrivo dobićete ako izmešate jednake delove đubriva od koprive i gaveza. a zatim dodate desetostruku količinu vode. Biljne ostatke obavezno kompostirajte. Nasečeni listovi i stabljike gaveza mogu da posluže za pokrivanje tla između povrća.

Autor i izvor: Saša Bugarčić  Zdrava Srbija

Go to top