fb1

t1

email

Organski ProizvodiEdukacijaŽelite organski povrtnjak?

Želite organski povrtnjak?

Rešili ste da se bavite organskom proizvodnjom? Kako izabrati parcelu za probnu proizvodnju? Kako krenuti? Prilikom izbora parcele za organsku proizvodnju povrća treba odabrati parcelu čiji je položaj ravan ili blago kos, bez neravnina. Položaji parcela sa nagibom od 1.5 % i više bi trebalo izbegavati u cilju sprečavanja erozije zemljišta.

OZ

Dubina oraničnog sloja zemljišta, kontura terena, mogućnost odvodnjavanja (ukoliko na parceli postoji mogućnost zabarivanja u toku kišnog perioda) su takođe veoma značajni prilikom izbora parcele za organsku proizvodnju povrća. Većina povrtarskih vrsta nije dobro prilagođena teškim, ilovastim zemljištima.

 

Uspešna organska proizvodnja počiva na zemljištu koje je dobro snabdeveno organskom materijom, povoljnih vodno-vazdušnih i toplotnih osobina, dobre strukture. U organskoj poljoprivredi postoji više mera koje se sprovode s ciljem zaštite zemljišta od erozije, očuvanja strukture zemljišta i sl., a koje istovremeno predstavljaju indirektno i đubrenje.

OZ1

U takve mere spada zelenišno đubrenje setvom useva za zelenišno đubrenje, pre svega leguminoza, čime se sprečava ispiranje hraniva i istovremeno obogaćuje zemljište azotom i organskom materijom nakon zaoravanja posejanih useva. Proizvodnja azota leguminozama omogućava visok nivo prinosa i smanjuje troškove nabavke organskih đubriva.

 

Prilikom izbora parcele za organsku proizvodnju povrća treba voditi računa o tome da parcela ima pristup izvoru vode koja ne sadrži visok nivo toksičnih elemenata i rastvorljivih soli. 

 

Izvor i Autor: Zdrava Srbija , Stanković Stanislava, dipl.ing.

Go to top