fb1

t1

email

Posna pogača od integralnog brašna

Domaći-hleb-pogača-od-4-vrste-integralnog-brašna-sa-semenkamaKako napraviti pravi domaći lekoviti integralni hleb ili medicinsku pogaču sa semenkama od raznog integralnog brašna

Hleb naš nasušni daj nam danas …

Osnovna namirnica na celoj planeti je hleb. To je namirnica od koje najviše zavisi naše dobro zdravlje, kondicija i pravilan rad organizma, jer hleb jedemo svaki dan tokom celog života. I zato je bitno da jedemo kvalitetan hleb, po mogućstvu domaći hleb od integralnih žitarica.

Opširnije: Posna pogača od integralnog brašna

Recept za beskvasni hleb od spelta brašna – zdrav hleb bez kvasca

Recept-za-beskvasni-hleb-od-spelta-brašna--zdrav-hleb-bez-kvascaKako se pravi hleb bez kvasca i to beskvasni hleb od spelta brašna. Spelta je stara i zdravija vrsta pšenice

Recept za beskvasni hleb od spelte sam otkrio u Sloveniji. Bili smo na mini odmoru u Sloveniji, gde smo posetili slovenačke terme, pa smo u povratku posetili naše kumove koji žive u Sloveniji. Kuma Tanja je bila vredna pa nam je spremila lep ručak na kome je glavni utisak ostavio beskvasni hleb od spelta brašna. Ko ne zna, beskvasni hleb je hleb bez kvasca, a spelta je stara vrsta pšenice koja se koristi za organski uzgoj, jer je dosta otporna vrsta pšenice na insekte i gljivice.

Opširnije: Recept za beskvasni hleb od spelta brašna – zdrav hleb bez kvasca

Jednostavni bezglutenski hleb

Jednostavni bezglutenski hleb 2

Navikla sam se već da živim bez hleba a onda kada mi povremeno dođe da mesim i napravim beskvasni hleb perfektnog ukusa – ne mogu da ga jedem. Nadujem se kao žaba od glutena. Ništa strašno i katastrofalno ali mi to ne treba u životu. Zato je bezglutenski hleb pravo otkrovenje!

Opširnije: Jednostavni bezglutenski hleb

Ukusan beskvasni hleb

Beskvasni hleb2Ovaj hleb koji pravim je po receptu sa bloga “U džaku brašna”  uz male varijacije u tajmingu i sastojcima.

Za kvas sam upotrebila belo brašno, jer od ranije imam loše iskustvo sa upotrebom integralnog za ove svrhe i nisam htela da rizikujem (jer ga pravim sad, pa ko zna kad). Kvas sam smućkala prvog dana oko 18h i napolju je bilo toplo, kao i u stanu (ovo utiče na vreme pripreme). Sipala sam jednu šolju mlake vode i šolju brašna.

Drugog dana, oko 15h, dodala sam još jednu šolju vode i dovoljno integralnog pšeničnog brašna da dobijem meko testo. Htela sam da mi i poslednje dodato brašno ostane natopljeno u testu/vodi minimum 12 sati, pa namerno nisam zamesila tvrđe testo.

Opširnije: Ukusan beskvasni hleb
Go to top