Hleb naš nasušni daj nam danas …
Osnovna namirnica na celoj planeti je hleb. To je namirnica od koje najviše zavisi naše dobro zdravlje, kondicija i pravilan rad organizma, jer hleb jedemo svaki dan tokom celog života. I zato je bitno da jedemo kvalitetan hleb, po mogućstvu domaći hleb od integralnih žitarica.
Opširnije: Posna pogača od integralnog brašnaRecept za beskvasni hleb od spelte sam otkrio u Sloveniji. Bili smo na mini odmoru u Sloveniji, gde smo posetili slovenačke terme, pa smo u povratku posetili naše kumove koji žive u Sloveniji. Kuma Tanja je bila vredna pa nam je spremila lep ručak na kome je glavni utisak ostavio beskvasni hleb od spelta brašna. Ko ne zna, beskvasni hleb je hleb bez kvasca, a spelta je stara vrsta pšenice koja se koristi za organski uzgoj, jer je dosta otporna vrsta pšenice na insekte i gljivice.
Opširnije: Recept za beskvasni hleb od spelta brašna – zdrav hleb bez kvascaNavikla sam se već da živim bez hleba a onda kada mi povremeno dođe da mesim i napravim beskvasni hleb perfektnog ukusa – ne mogu da ga jedem. Nadujem se kao žaba od glutena. Ništa strašno i katastrofalno ali mi to ne treba u životu. Zato je bezglutenski hleb pravo otkrovenje!
Opširnije: Jednostavni bezglutenski hlebOvaj hleb koji pravim je po receptu sa bloga “U džaku brašna” uz male varijacije u tajmingu i sastojcima.
Za kvas sam upotrebila belo brašno, jer od ranije imam loše iskustvo sa upotrebom integralnog za ove svrhe i nisam htela da rizikujem (jer ga pravim sad, pa ko zna kad). Kvas sam smućkala prvog dana oko 18h i napolju je bilo toplo, kao i u stanu (ovo utiče na vreme pripreme). Sipala sam jednu šolju mlake vode i šolju brašna.
Drugog dana, oko 15h, dodala sam još jednu šolju vode i dovoljno integralnog pšeničnog brašna da dobijem meko testo. Htela sam da mi i poslednje dodato brašno ostane natopljeno u testu/vodi minimum 12 sati, pa namerno nisam zamesila tvrđe testo.
Opširnije: Ukusan beskvasni hleb