fb1

t1

email

Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Gliste se uzgajaju u zrelom stajnjaku, a ona hraneći se njime razlažu ga, dok ostatak koji im ne treba izbacuju iz organizma i tako se dobija humus. Stajnjak je glistama i hrana i mesto boravka.

Danas se veoma ceni organska proizvodnja hrane, što podrazumeva i proizvodnju organskog đubriva. U svetu, ali i kod nas nije nikakva novost proizvodnja kvalitetnog i prirodnog, đubriva uz pomoć crvenih kalifornijskih glista. 

 Gliste

Ukoliko niste profesionalac možete i sami uz pomoć ovih specijalnih glista da oplemenite zemljište i napravite kvalitetan humus.  Za razliku od kišnih i ostalih glista, koje naprave rupe u zemljištu, kalifornijske su zapravo prirodni "reciklatori", jer žive blizu površine i na taj način pomažu pri rastvaranju organskih materija.

Opširnije: Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Želite organski povrtnjak?

Rešili ste da se bavite organskom proizvodnjom? Kako izabrati parcelu za probnu proizvodnju? Kako krenuti? Prilikom izbora parcele za organsku proizvodnju povrća treba odabrati parcelu čiji je položaj ravan ili blago kos, bez neravnina. Položaji parcela sa nagibom od 1.5 % i više bi trebalo izbegavati u cilju sprečavanja erozije zemljišta.

OZ

Opširnije: Želite organski povrtnjak?

Organski pesticidi iz kućne radinosti

Zašto potrošiti puno novaca na komercijalne organske pesticide kada možete napraviti vlastite pesticide kod kuće na jednostavan i jeftin način. Bićete ugodno iznenađeni kada saznate koliko stvari u kući možete iskoristiti za izradu vlastitog organskog pesticida. Sledi samo nekolicina ideja.
-Beli luk 

Lukac

Beli luk ustvari nije pesticid, ali odbija mnoge napasti. To čini svojim intenzivnim mirisom i ukusom. Beli luk možete iskoristiti kao ”pesticid” na dva načina.
- Sadnja belog luka u blizini ostalih biljaka odbijaće napasti.
- Možete napraviti sprej tako da beli luk sameljete s vodom ili uljem. 

Takvu mešavinu koristite na način da je direktno prskate po bilju koje je u rastu ili cveće kako biste oterali zečeve i ostale životinje koje dolaze ”omastiti brk” vašim biljkama. Takođe, takav sprej možete prskati po bilo kakvoj površini vode stajaćice, kako bi se stvorio zaštitni film koji će štititi od komaraca.

-Tečno đubrivo od kopriva

Kopriva

Opširnije: Organski pesticidi iz kućne radinosti

Kako privoleti proizvođača da se okrene organskoj proizvodnji

Većina pesticida su namenjeni za suzbijanje raznih bolesti i štetočina u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Može se reći da ne postoji nijedan proizvod koji je konvencionalno gajen, a da nije tretiran pesticidima. Da li naša deca moraju da jedu takve poljoprivredne proizvode.

Prodavac

Grupa supstanci koje se mogu naći u namirnicama koje koristi čovek i predstavlja potencijalnu, a najčešće i realnu opasnost po njega, svakako jesu pesticidi. Oni se namenski koriste da bi se očuvalo zdravlje bilja i obezbedili kvalitetni biljni proizvodi.

Opširnije: Kako privoleti proizvođača da se okrene organskoj proizvodnji

Deset razloga za organsko

Zdrav razum govori da biljke koje rastu na zdravom, bogatom tlu, moraju imati i plodove odličnog ukusa i mirisa. Brojni šefovi kuhinja širom sveta slažu se sa tvrdnjom da je organska hrana ukusnija. Britanci nude 10 razloga za organsko, a ima ih više...


PRVASLIKA

Opširnije: Deset razloga za organsko

Strana 1 od 22

Go to top