Životinje i njihovi proizvodi moraju biti obeleženi u svim fazama organske proizvodnje.
U organskoj proizvodnji koriste se vitalne vrste i rase životinja koje su adaptirane na lokalne uslove odgajivanja i otporne na bolesti
Jedno od najstarijih organskih đubriva je stajnjak. Godinama pre pojave mineralnih đubriva stajnjakom je održavana i popravljana plodnost zemljišta. O značaju stajnjaka najbolje svedoče njegove osobine, on je pre svega potpuno đubrivo, jer sadrži sve potrebne elemente za ishranu biljaka. Pored hraniva sadrži prirodne hormone koji stimulišu rast i razvoj biljaka. Pored ishrane useva zahvaljujući visokom sadržaju organske materije, stajnjak održava i povećava opštu plodnost zemljišta popravljajući mu fizičke, hemijske i biološke osobine, što ga čini nezamenljivim organskim đubrivom za sve vidove biljne proizvodnje.
Opširnije: Vrste stajnjakaKako se procenjuje, u svetu posluje oko 2.000 organskih vinarija, od kojih je gotovo devet stotina u Francuskoj. Najveće površine organskih vinograda su u Italiji - oko 45.000 ha (45 % na Siciliji), potom u Španiji (21.000 ha) i Francuskoj (10.000 ha).
Opširnije: Organska vinaPostoji niz mera i postupaka koji se mogu preduzeti u tom cilju i koji mogu obezbediti da se proizvedu zdraviji proizvodi, a da se pri tome očuva zdravija životna sredina. Sve mere bi se mogle podeliti na mere pre podizanja vinograda, u toku podizanja vinograda i mere u rodnim vinogradima.
Opširnije: Mogućnost zamene konvencionalne proizvodnje grožđa organskom proizvodnjomOrganska proizvodnja u vinogradarstvu datira iz sedamdesetih godina prošlog veka. Njene osnovne principe i standarde postavili su proizvođači vina iz Nemačke, Francuske i Švajcarske. Danas je prisutna u skoro svim evropskim, pre svega mediteranskim zemljama.
Opširnije: Organska proizvodnja grožđa