fb1

t1

email

Negativni efekti navodnjavanja

Negativni efekti navodnjavanja1

Pored mnogih značajnih koristi koje navodnjavanje ima u poljoprivrednoj proizvodnji, navodnjavanje može imati i neželjene posledice, naročito ukoliko se nepravilno primenjuje ili se primenjuje u neodgovarajućim uslovima.

Opširnije: Negativni efekti navodnjavanja

Junski radovi u voćnjaku i vinogradu

Junski radovi u voćnjaku i vinogradu 1

Pošto je ova godina specifična za proizvodnju u poljoprivredi po velikim padavinama u prvih pet meseci i radovi po vremenu su delimično drugačiji. Naime, u ovakim uslovima kada su padavine bile oko 400 l po metru kvadratnom, suzbijanje korova je izuzetno teško, zatim zaštita je takođe jako komplikovana, za zaštitu prvenstveno koristiti sistemike zbog čestih padavina.

Opširnije: Junski radovi u voćnjaku i vinogradu

Šta sa voćem i povrćem iz bašti zahvaćenih poplavom?

Šta sa voćem i povrćem iz bašti zahvaćenih poplavom1

Nakon poplava ljudi koji gaje voće i povrće u svojim baštama često su u nedoumici koliko je ono bezbedno za upotrebu. Ukoliko je vašu baštu zahvatila samo kiša, nema razloga za zabrinutost. Sa druge strane, ukoliko je baštu zahvatila voda iz rečnih tokova, voće i povrće može biti kontaminirano fekalnim bakterijama, kao što su Escherichia Coli i Shigella, parazitima poput Cryptosporidium i Gardia, virusom Hepatitis-a A, kao i hemijskim kontaminatima: benzinom, motornim uljem, raznim hemijskim rastvaračima i industrijskim zagađivačima. Ovakve stvari nisu za šalu i najviše mogu da ugroze zdravlje (pa i život) dece, starijih i onih sa slabijim imunim sistemom.

Opširnije: Šta sa voćem i povrćem iz bašti zahvaćenih poplavom?

Organska proizvodnja u Srbiji

Organska proizvodnja u Srbiji1

Cilj organske poljoprivrede je proizvodnja zdravstveno bezbedne, kvalitetne hrane na ekološki održiv način. Osnovne komponente sistema organske proizvodnje su izbegavanje upotrebe veštačkih materija u proizvodnji i promovisanje isključivo prirodnih materija koje se koriste kao đubriva, pesticidi ili aditivi u proizvodnji i preradi hrane.

Opširnije: Organska proizvodnja u Srbiji

Perspektiva organske proizvodnje u Šumadiji

Perspektiva organske proizvodnje u Šumadiji1

Poljoprivredno područje Šumadije sa svim svojim uslovima ima nesumljivo niz prednosti za povećanje broja hektara organske proizvodnje tj. ukupne proizvodnje hrane. Svakako da je značaj organskog vida primarne poljoprivrede višestruk, kako kvalitetom proizvoda tako i statusom egzistencije stanovništva u ruralnim sredinama.

Opširnije: Perspektiva organske proizvodnje u Šumadiji

Važnost zadrugarstva za poljoprivredu

Važnost zadrugarstva1

Zašto nam je potrebna zadruga?

Zadruge su nam danas potrebne radi zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu da smo prethodnih godina zaredom imali negativnu stopu rasta u poljoprivredi. Godinama se u Srbiji smanjuju površine pod žitaricama, opada stočni fond,izumiraju sela....

Opširnije: Važnost zadrugarstva za poljoprivredu

Prednosti zadruge kao oblika udruživanja poljoprivrednika

Prednosti zadruge1Zemljoradničke zadruge su više od 150 godine bile osnovni oblik udruživanja sitnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i činile su okosnicu razvoja poljoprivrede. Zauzimaju najveći broj (oko 60%) od svih oblika zadruga u našoj zemlji, mada se i njihov broj iz godine u godinu smanjuje. Danas je u Srbiji registrovano oko 1400 zemljoradničkih zadruga, od čega je samo mali broj aktivan.

Opširnije: Prednosti zadruge kao oblika udruživanja poljoprivrednika

Svrha udruživanja

SvrhaUdruzivanja

Svi proizvođači koji su zainteresovani i koji su odlučili da osnuju udruženje ili zadrugu , što je u današnje vreme preka potreba, trebalo bi da definišu svrhu i ciljeve udruživanja.

Opširnije: Svrha udruživanja

Šta je zadruga i zašto je osnovati?

ŠTA JE ZADRUGA1

Zadruga je dobrovoljno, otvoreno, samostalno društvo kojim upravljaju njeni članovi, a svojim radom i drugim aktivnostima ili korišćenjem njenih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju svoje pojedinačne i zajedničke interese i ostvaruju ciljeve zbog kojih je zadruga osnovana. Članovi zadruge su osobe koje neposredno učestvuju u njenom radu ili koriste njene usluge ili na drugi način učestvuje u ostvarivanju ciljeva zbog kojih je zadruga osnovana.

Opširnije: Šta je zadruga i zašto je osnovati?

Organsko gajenje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja

Organsko gajenje lekovitog1

Jedan od mogućih pravaca razvoja domaće poljoprivrede predstavlja organska proizvodnja koja je na našim prostorima iz godine u godinu sve zastupljenija. Najveći značaj u dosadašnjoj praksi u našoj zemlji, pokazali su organski sertifikovani proizvodi dobijeni iz sakupljačkog sektora. U ovom sektoru značajan deo pripada lekovitom, začinskom i aromatičnom bilju, čija je prerada i namena različita.

Opširnije: Organsko gajenje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja

Strana 4 od 11

Go to top