fb1

t1

email

Đubrenje i podizanje imuniteta bilja

djubrenje1

Zdrave biljke su samo one koje imaju jak imuno sistem, a da bi ga stekle trebaju imati i zdrav, dobro razvijen koren koji će biti sposoban upijati iz tla raspoloživa hraniva. Da bi koren bio zdrav potrebno je zdravo tlo, bogato mikroorganizmima i glistama čiji je zadatak razgraditi organske materije i obezbediti hranljive sastojke biljkama. Zato je đubrenje organskim đubrivima jako važno. Na tržištu postoje razna bio organska đubriva.

Opširnije: Đubrenje i podizanje imuniteta bilja

Tečno organsko đubrivo od lekovitog bilja

tecnoOrgansko1

Lekovito bilje treba sakupljati i seći u jesen, a koristiti uz dodatak koprive i ljuski od crvenog luka.

Opširnije: Tečno organsko đubrivo od lekovitog bilja

Zašto đubriti i organskim i mineralnim đubrivima

zastoDjubriti1

Zemljoradnici znaju da je za postizanje visokih i stabilnih prinosa pored mineralnih đubriva veoma značajno i đubrenje organskim đubrivima. Jednostranom primenom mineralnih đubriva zemljište se snabdeva potrebnim hranivima, ali se njihovom upotrebom ne utiče na popravku osobina zemljišta. Zato je neophodno da se u zemljište unose i organska đubriva od kojih se najčešće koriste čvrsti stajnjak, tečni stajnjak, osoka, zelenišno đubrenje i kompost.

Opširnije: Zašto đubriti i organskim i mineralnim đubrivima

Značaj organskih đubriva na porast biljaka

znacajOdjub1

Kada se govori o organskim đubrivima uglavnom se misli na stajnjak. U poređenju sa mineralnim đubrivima, njegova upotrebna vrednost, odnosno sastav i količina raspoloživih mineralnih materija za biljke je više nego skromna.

Opširnije: Značaj organskih đubriva na porast biljaka

Uticaj organskog đubriva na različito povrće

uticajDjubriva1

Organska đubriva utiču na bujniji rast i sočnost povrća. To je za neke vrste pogodno (kupus, paprika), ali ne na vrste koje se moraju čuvati u toku zime. Na njih preobilno đubrenje organskim đubrivima nepovoljno deluje.

Opširnije: Uticaj organskog đubriva na različito povrće

Organska đubriva

organskaDjubriva1

Kao organska đubriva koriste se: stajnjak, kompost, treset, glisnjak, zelenišno đubrenje, treset, osoka, drveni pepeo, biljni rastvori i druge otpadne organske materije nastale kao sporedni proizvodi u prehrambenoj tehnologiji i industriji.

Opširnije: Organska đubriva

Agrotehničke mere u organskoj poljoprivredi

agrotehnickeMere1

OBRADA ZEMLjIŠTA
Obrada zemljišta zauzima posebno mesto među agrotehničkim merama, zbog njenog velikog značaja koji ima na rast i razvoj useva.

Opširnije: Agrotehničke mere u organskoj poljoprivredi

Proizvodnja organskog semena

organskoSeme1

Za organsku proizvodnju semena naši poljoprivredni proizvođači najčešće koriste stare sorte, lokalne populacije, nešto manje neke samonikle vrste i lokalne zapostavljene sorte, koje su se vremenom adaptirale na postojeće uslove.

Opširnije: Proizvodnja organskog semena

Ispitivanje sadržaja humusa u obradivom zemljištu

ispitivanjeHumusa1

Humus je prerađeni organski deo zemljišta. On je od velikog značaja za plodnost tla, jer doprinosi stvaranju povoljne strukture, vezivanju vode i hraniva. Humus je izvor hrane i energije za zemljišne mikroorganizme, njegovom razgradnjom - mineralizacijom dobijaju se hraniva pristupačna biljkama, naročito azot kao i ugljen - dioksid koji služi za fotosintezu. Humus reguliše vodno-vazdušne osobine pa je koristan naročito u uslovima suše i suvišne vlage u tlu.

Opširnije: Ispitivanje sadržaja humusa u obradivom zemljištu

Humifikacija zemljišta

Humifikacija1

Bez humusa bi sva plodna zemljišta postala neplodna i veliki deo flore bi nestao. Humus nastaje u procesu humifikacije organskih materija i vrlo je komplikovane hemijske građe. Humifikacija u prirodi traje dugo vremena i u tlu ostaje mali deo korisnog materijala.

Opširnije: Humifikacija zemljišta

Strana 9 od 11

Go to top