Ova slatkasto-ljuta krem čorba obogaćena ukusom kokosa i pikantnih začina postala je jedna od mojih omiljenih varijanti za ručak. Cvekla i krompir su dostupni tokom cele godine i dobro zasite. Kokosovo mleko i začini mogu da se nađu u prodavnicama zdrave hrane, a često i u velikim supermarketima. Još jedna prednost ove čorbice je njena vedra pink boja koja će razvedriti najsivlje dane. Nikad nisam bila ljubitelj cvekle, ali u ovom receptu cvekla se jedva oseća i oduševiće svojim ukusom čak i one koji ne vole ovo povrće.
Opširnije: Potaž od krompira i pečene cvekle
Ova ukusna krem-čorba će lako zameniti ceo ručak ili večeru. Lako se sprema, a sastojke možete svaki put menjati. Na primer, umesto batata možete dodati bundevu ili krompir, staviti različite vrste pečuraka (šampijone, šitake ili vrganje), a umesto mladog luka dodati peršun, rukolu ili sveže klice.Takođe, u ovu čorbu je lepo da na kraju dodate brokoli spremljen na pari. U svakom slučaju, dobićete ukusnu i aromatičnu kombinaciju.
Opširnije: Čorba od batata i šargarepe sa pečurkamaTokom mog putovanja po Aziji nedostajali su mi zujanje blendera i guste čorbe koje pravim bukvalno od svake vrste povrća, bez brašna i mleka. Takve čorbe vas odlično zasite, te uz neku laganu salatu češto predstavljaju sasvim dovoljan obrok u toku dana.
Opširnije: Krem čorba od celeraOvo je jedna od varijanti čorbi od bundeve koja tako lepo ugreje i zasiti. Dodavanjem belog luka, karija i kumina dobićete pikantniji ukus. Ako uz čorbu napravite tost sa humusom i klicama, ovo može da bude sasvim dovoljno za jedan lagani ručak ili večeru.
Opširnije: Zlatna čorba od bundeve i krompiraOno što obožavam u srpskoj kuhinji u svakoj varijanti su paprike. Krenula je sezona pečenja paprika i njihov lep miris može da se oseti skoro u svakoj ulici. U Srbiji od pečenih paprika prave se uglavnom tradicionalna jela, ali ja predlažem da probate nešto sasvim drugačije – potaž od pečenih paprika, koji se priprema brzo i jednostavno.
Opširnije: Potaž od pečenih paprikaPočeli su hladniji dani i ova čorba je odličan način da se malo ugrejete, a njena boja pobediće jesenju depresiju. Pored lepog ukusa bundeva ima toliko korisnih stvari, da imam osećaj da mogu da jedem samo nju.
Opširnije: Brza krem-čorba od bundeveOva gusta čorba se vrlo lako pravi, a razlikuje se od drugih čorbi na koje smo navikli, zahvaljujući njenom pikantnom slatkasto-ljutom ukusu.
Opširnije: Čorba od pečene šargarepeMasur dal – tako zovu crveno sočivo u Indiji, a isti naziv nosi i čorba od njega, koju sam jako zavolela putujući po Indiji. Crveno sočivo je popularan sastojak mnogih jela u kuhinjama Azije.U Indiji i Turskoj od njega se prave odlične čorbe i pirei.
Opširnije: Indijska čorba od sočiva (Masur dal)Ovaj recept čorbe od karfiola razlikuje se od nekih tradicionalnijih recepata. Pripremljena na ovakav način, čorba ima malo „istočnjački ukus“ zahvaljujući susamovom ulju, đumbiru i drugim začinima. Nama se sviđa!
Opširnije: Čorba od karfiola sa đumbirom