fb1

t1

email

Organski ProizvodiSavetiZdrava ishrana

Aspartam i veštački zasladjivači nisu samo slatki. Postoje i štetni efekti

Aspartam-i-veštački-zasladjivači-štetni-efekti-koji-se-skrivaju„Slatko“ nije jedina osobina aspartam-a i drugih veštačkih zaslađivača koje unosite u svoje telo kada pijete Dijet Colu, Pepsi, voćni jogurt ili čokoladu bez šećera.

Sa zelenim svetlom od strane američke FDA – Administracije za hranu i lekove, a kasnije i od nacije opsednute ishranom i dijetama, aspartam i drugi veštački zaslađivači su uveliko postali deo svakodnevne ishrane, sa gomilom “vernika” koji šalju pro-zdravstvene i pro-dijabetetske poruke.

Opširnije: Aspartam i veštački zasladjivači nisu samo slatki. Postoje i štetni efekti

Saveti i trikovi za mršavljenje i kako da brzo oslabite bez dijete

Saveti-i-trikovi-za-mršavljenje-i-kako-da-brzo-oslabite-bez-dijeteDijeta nije mršavljenje već stil ishrane i života. Nekoliko saveta i trikova da brzo oslabite

Uspostavite zdrave navike i dijeta vam neće trebati. Jedite raznovrsniju hranu, jedite manje i budite disciplinovani pri ishrani. I vrlo brzo vam neće trebati nikakvi saveti ili trikovi za mršavljenje, jer će vaše slabljenje biti prirodan proces.

Naše telo ima fenomenalne mogućnosti da živi i zdravo funkcioniše sa mnogo manje hrane nego što mi sada to mislimo. Samo ga treba naviknuti da jede manje i disciplinovati um da nam oči nisu gladne. Krenite danas i bićete zdravi i vitki sutra.

Opširnije: Saveti i trikovi za mršavljenje i kako da brzo oslabite bez dijete

Najbolji i najači antioksidansi u hrani. Nivo antioksidanata u namirnicama

Najbolji-i-najači-antioksidansi-u-hrani.-Nivo-antioksidanata-u-namirnicama-po-istraživanjimaKoja hrana sadrži najveći nivo antioksidanasa. Najjači antioksidansi u hrani i antioksidativni kapacitet.

Antioksidansi su materije koje se prirodno nalaze u hrani i štite naše zdravlje i ćelije tela od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, stvaraju genetske mutacije i dovode do pojave raka. Antioksidansi su bitni za naš imuni sistem i potrebno je unositi ih što više ukoliko se nezdravo hranimo i ako je na našem meniju industrijska hrana kao što su:

Opširnije: Najbolji i najači antioksidansi u hrani. Nivo antioksidanata u namirnicama

Naučiti svako dete sve bitno o hrani – Food revolution (revolucija (is)hrane)

Naučiti svako dete sve bitno o hrani  Food revolution revolucija ishrane1Na žalost, u narednih 18 minuta dok ja pričam četvoro Amerikanaca koji su živi umreće od hrane koju jedu.

Moje ime je Džejmi Oliver (Jamie Oliver). Imam 34 godine. Iz Eseksa sam, u Engleskoj i poslednjih sedam godina prilično naporno radim na tome da spasem živote na svoj način. Nisam lekar. Kuvar sam; nemam skupu opremu ili lekove. Koristim informacije, obrazovanje.

Duboko verujem da je moć hrane na prvom mestu u našim domovima što nas vezuje za najbolje delove naših života. Živimo u užasnoj, užasnoj stvarnosti trenutno. Ameriko, vi ste na vrhuncu. Ovo je jedna od najnezdravijih zemalja na svetu.

Mogu li, molim vas, da dignu ruke oni od vas koji imaju decu? Molim vas podignite ruke. Tetke, ujaci, nastavite… Podignite ruke. Tetke i teče, takođe. Većina. OK. Mi, odrasli iz poslednje četiri generacije podarili smo svojoj deci sudbinu da imaju kraći životni vek nego njihovi roditelji. Vaše dete će živeti život deset godina kraći nego vi zbog slike o hrani koju smo izgradili oko njih. Dve trećine ljudi iz ove prostorije, danas u Americi, ima prekomernu težinu ili je gojazno. Vi ste u redu, ali doći ćemo i do vas, ne brinite.

Opširnije: Naučiti svako dete sve bitno o hrani – Food revolution (revolucija (is)hrane)

Nezdrava hrana za decu od margarina, paštete do viršli

I-Cant-Believe-Its-Not-Butter-margarine-330x203Hrana koju ne treba davati svojoj deci jer nije zdrava niti biološki vredna

Podsticaj da napišem ovaj tekst je reklama na televiziji u kojoj se pojavljuje popularni pevač Željko Joksimović i preporučuje margarin deci za jelo, pod sloganom zdrave hrane. Margarin nije nikako zdrava hrana, to je potpuno veštačka i biološki bezvredna hrana, jer se sastoji od vode, lošeg ulja i gomile umetnutih i veštačkih konzervansa i stabilizatora, veštačkih boja, veštačkih vitamina i veštačkih aroma.

Opširnije: Nezdrava hrana za decu od margarina, paštete do viršli

Uticaj masti i načina ishrane bogatog mastima a siromašnog biljnim vlaknima na pojavu kancera

Hamburger-i-pomfrit-krompirići-fast-food-brza-hranaPreviše masti i rak

U našim sredinama u ishrani se mnogo koriste životinjski produkti bogati mastima, zbog čega je povećano oboljevanje od raka na debelom crevu, dojci, materici i prostati.

Upotreba masti je direktno odgovorna za razvitak raka, mada nam još nedostaje potpunije poznavanje ovih mehanizama.

Opširnije: Uticaj masti i načina ishrane bogatog mastima a siromašnog biljnim vlaknima...

Recept kako se prave pšenične klice, pšenična i ječmena trava

Kako-se-prave-pšenične-klice-pšenična-i-ječmena-travaNapravite sami kod kuće pšenične klice koje su odličan lek. Pšenična i ječmena trava su isto lekovita hrana

Pšenične klice su tek isklijalo zrno žita ili mahunarke. Obilno konzumirajte pšenične klice. Misli se na sveže proklijale pšenične klice, a ne na  sušene industrijske klice.

Pšenične klice i uopšte sirova hrana, važne su zbog obilja enzima koje sadrže. Ti enzimi su dragoceni za pravilno varenje hrane. Klijanjem pšenične klice se stvara mnogo više vitamina u zrnu nego u stanju mirovanja.

Opširnije: Recept kako se prave pšenične klice, pšenična i ječmena trava

Makrobiotička kuhinja i makrobiotički proizvodi za vašu kuhinju

Makrobiotička-kuhinja-i-makrobiotički-proizvodi-za-spremanje-hraneŠta sve treba da ima vaša makrobiotička kuhinja, koji makrobiotički proizvodi su neophodni, koje sami možete spremiti

Makrobiotička kuhinja je u stvari modifikovana tradicionalna japanska kuhinja koja je vremenom doradjena da bi ljudima kroz pravilnu i balansiranu ishranu dala dobro zdravlje. Makrobiotička kuhinja nije jedinstvena, danas u svetu ima nekoliko pravaca makrobiotičke kuhinje, ali su svima zajednički makrobiotički proizvodi koji se koriste u njoj.

Opširnije: Makrobiotička kuhinja i makrobiotički proizvodi za vašu kuhinju

Šta je superhrana i zašto je dobra

Ovo je priča o tome kako su egzotične bobice, koreni i alge postale popularne kod sledbenika zdravog načina života u celom svetu.

superhrana-660x440

Kada prvi put čujete pojam „superfoods“ (superhrana), asocira vas više na molekularnu kuhinju ili hranu u tubama za kosmonaute. U stvari, radi se o namirnicama biljnog porekla koje imaju znatno veću koncentraciju vrednih sastojaka. Za razliku od veštačkih dodataka ishrani koji se razrađuju u laboratorijama, takozvana superhrana  postoji na našoj planeti već hiljadama godina i tek sada, u talasu opšteg ludila za zdravim životom, na magične bobice i korene iz dalekih zemalja obratili su pažnju vegetarijanci, sportisti, detoks-gurui  i … marketolozi.

Opširnije: Šta je superhrana i zašto je dobra

Kritički osvrt - intenzivni program detoksikacije i oporavka dece

1

Pojam detoksikacije koji nudi brze metode čišćenja jeste pre svega marketinški veoma prijemčljiv za sve lakoverne koji žele na brzinu da promene sistem svog organizma. Najčešće se ne sinhronizuju procesi disanja i prerade hrane. Tako da se i dalje osećaju nelagodnosti koji se manifestuju stalnom potrebom za hranom, gasovima, stalnom žeđi i nestabilnošću u ponašanju.

Opširnije: Kritički osvrt - intenzivni program detoksikacije i oporavka dece

Strana 2 od 3

Go to top