Pored izbora same hrane, kombinovanje namirnica je isto veoma važno i brzo daje rezultate. Natalija Rouz, poznati nutricionista i detoks-guru daje sledeće savete oko kombinovanja hrane. Poštujući ove principe, brzo ćete osetiti razliku.
Opširnije: Kombinovanje namirnicaOve jednostavne promene odraziće se na vaše zdravlje i vitalnost. Ne treba da se ograničavate, već da zamenite neke namirnice zdravijim.
Opširnije: 7 zdravih promena u ishraniKlice semenki, žitarica i mahunarki predstavljaju pravu “energiju života” i jedan od glavnih izvora vitamina i enzima. S obzirom da je zimi ponuda svežeg sezonskog povrća znatno manja, postoji odlično rešenje koje ljudi koriste već hiljadama godina, a to je klijanje semenki i zrnevlja.
Klice predstavljaju jednu od najvrednijih vrsta hrane, po obimu vrednih materija, po lakoći svarljivosti i brzini po kojoj hranljive materije ulaze u organizam i daju nam zdravlje i energiju.
U suvom zrnu sve vredne materije nalaze se u kompleksnim formama: aminokiseline su spojene u dugačke lance proteina, prosti uglljeni hidrati (šećeri) – u skrob, a masne kiseline – u masnoće. Tokom klijanja svakog semena dešava se čudesna promena – fermenti (enzimi) koje ono sadrže aktiviraju se i razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate koji su rezervisani za rast biljke.
Opširnije: Klijanje i biljne klice u ishraniOrašasti plodovi su izuzetno zdravi ako ih upotrebljavamo na pravilan način. Već duže vreme trudim se da ne jedem orašaste plodove i semenke u suvom obliku. Potapam ih nekoliko sati u vodi, najčešće preko noći. Nakon toga oni imaju sveži ukus i postaju sočniji. Na primer, samo za sat vremena u vodi semenke suncokreta imaće isti ukus kao da ste ih tek izvadili iz suncokreta.
Opširnije: Kako jesti orašaste plodovePočinje sezona slava, mada iskreno u Srbiji se ta sezona nikada i ne prestaje. Za većinu ljudi koji vode zdrav život, slave i ostale gozbe predstavljaju neprijatelje zdrave ishrane. Ulažete puno napora da se hranite zdravo, vežbate, a onda dođe nečija svadba, rođendan ili slava i svi vaši napori padaju u vodu. Predjela (od kojih ste se već najeli), čorba, glavna jela, pa za kraj kolači i torte… A na sve to još i alkohol! Ne možete da odbijete nova jela, već teško dišete, ali se u vašem tanjiru opet pojavljuje nešto ukusno…
Opširnije: Kako „preživeti“ gozbuUglavnom se hranim povrćem, voćem i žitaricama, zato se trudim da uvek kupujem organske proizvode, koji su bogatiji vitaminima i mineralima i nisu tretirani pesticidima. Međutim, nisam uvek u mogućnosti da jedem kod kuće. Ako jedem na poslu, u gostima i u restoranu, nemoguće je ispratiti poreklo namirnica. Nažalost, ako nisu iz domaćeg eko uzgoja, većina tih namirnica ima pesticida.
Opširnije: Koje voće i povrće ima najviše i najmanje pesticida?Program prezentovan na Medicinskom fakultetu u Beogradu u školi javnog zdravlja, Alternativna medicina I i II iz oblasti ekologije organizma – praktične metode detoksikacije. Autor Prof.dr Staniša Stojiljković, šef katedre za hemijsko-inženjerske nauke (Inženjerstvo zaštite životne sredine) Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.
Opširnije: Intenzivni program detoksikacije i oporavka organizmaProf. Dr Staniša Stojiljković u svojoj metodi detoksikacije organizma „Balkanoterapija“ primenjuje svoja dugogodišnja znanja o lekovitim svojstvima gline i ostalih prirodnih resursa koje nam nude naše podneblje i tradicija.
Savremeni način života, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, aerozagađenje. Brojni su činioci odgovorni za nakupljanje opasnih toksina u našem telu. Zato je važno, s vremena na vreme, da se podvrgnemo nekoj od detoks metoda, da bi pročistili telo, um i duh.
Opširnije: Izbacite toksine!