fb1

t1

email

Organski ProizvodiEdukacijaOrganska proizvodnja

Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Gliste se uzgajaju u zrelom stajnjaku, a ona hraneći se njime razlažu ga, dok ostatak koji im ne treba izbacuju iz organizma i tako se dobija humus. Stajnjak je glistama i hrana i mesto boravka.

Danas se veoma ceni organska proizvodnja hrane, što podrazumeva i proizvodnju organskog đubriva. U svetu, ali i kod nas nije nikakva novost proizvodnja kvalitetnog i prirodnog, đubriva uz pomoć crvenih kalifornijskih glista. 

 Gliste

Ukoliko niste profesionalac možete i sami uz pomoć ovih specijalnih glista da oplemenite zemljište i napravite kvalitetan humus.  Za razliku od kišnih i ostalih glista, koje naprave rupe u zemljištu, kalifornijske su zapravo prirodni "reciklatori", jer žive blizu površine i na taj način pomažu pri rastvaranju organskih materija.

Opširnije: Kako uzgajati kalifornijske gliste u kućnim uslovima?

Organski pesticidi iz kućne radinosti

Zašto potrošiti puno novaca na komercijalne organske pesticide kada možete napraviti vlastite pesticide kod kuće na jednostavan i jeftin način. Bićete ugodno iznenađeni kada saznate koliko stvari u kući možete iskoristiti za izradu vlastitog organskog pesticida. Sledi samo nekolicina ideja.
-Beli luk 

Lukac

Beli luk ustvari nije pesticid, ali odbija mnoge napasti. To čini svojim intenzivnim mirisom i ukusom. Beli luk možete iskoristiti kao ”pesticid” na dva načina.
- Sadnja belog luka u blizini ostalih biljaka odbijaće napasti.
- Možete napraviti sprej tako da beli luk sameljete s vodom ili uljem. 

Takvu mešavinu koristite na način da je direktno prskate po bilju koje je u rastu ili cveće kako biste oterali zečeve i ostale životinje koje dolaze ”omastiti brk” vašim biljkama. Takođe, takav sprej možete prskati po bilo kakvoj površini vode stajaćice, kako bi se stvorio zaštitni film koji će štititi od komaraca.

-Tečno đubrivo od kopriva

Kopriva

Opširnije: Organski pesticidi iz kućne radinosti

Kako privoleti proizvođača da se okrene organskoj proizvodnji

Većina pesticida su namenjeni za suzbijanje raznih bolesti i štetočina u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Može se reći da ne postoji nijedan proizvod koji je konvencionalno gajen, a da nije tretiran pesticidima. Da li naša deca moraju da jedu takve poljoprivredne proizvode.

Prodavac

Grupa supstanci koje se mogu naći u namirnicama koje koristi čovek i predstavlja potencijalnu, a najčešće i realnu opasnost po njega, svakako jesu pesticidi. Oni se namenski koriste da bi se očuvalo zdravlje bilja i obezbedili kvalitetni biljni proizvodi.

Opširnije: Kako privoleti proizvođača da se okrene organskoj proizvodnji

Deset razloga za organsko

Zdrav razum govori da biljke koje rastu na zdravom, bogatom tlu, moraju imati i plodove odličnog ukusa i mirisa. Brojni šefovi kuhinja širom sveta slažu se sa tvrdnjom da je organska hrana ukusnija. Britanci nude 10 razloga za organsko, a ima ih više...


PRVASLIKA

Opširnije: Deset razloga za organsko

Bolesti povrća i zaštita u organskoj proizvodnji

Haha2

Za suzbijanje bolesti povrća na korenovom vratu i nižim delovima stabla, potrebno je obaviti dezinfekciju semena ekstraktom koprive i redovno provetravanje. Zaražene biljke treba iščupati, zemljište posuti pepelom od drveta, preparatima od bakra ili bakterijskim preparatom Bacillus Subtillis. Jedan od bioloških fungicida čija se primena bazira na razvoju gljiva antagonista Aureobasidium pulluans, je preparat Boni Protekt forte koji se koristi u sprečavanju plesnivosti plodova (Botrytis spp.). Za suzbijanje bolesti tipa plamenjača, pepelnice, antraknoze i lisne pegavosti koriste se biopesticidi i fitoekopreparati (koji se mogu naći u prodaji), zatim 0,5% rastvor sumpora, kao i čorba rastavića, belog i crnog luka, ekstrakt maslačka i bordovska čorba. 

Opširnije: Bolesti povrća i zaštita u organskoj proizvodnji

Strana 1 od 21

Go to top