Životinjama u organskoj proizvodnji moraju da se obezbede uslovi na farmi koji teže ka postizanju maksimalne otpornosti životinja od bolesti kao i sprečavanju pojave infekcija, jer je cilj organske proizvodnje u stočarstvu da se gaje zdrave i otporne životinje, koje će biti garancija za dobijanje kvalitetnih organskih proizvoda za ljudsku ishranu. Ukoliko, uprkos svim preduzetim preventivnim merama ipak dođe do pojave bolesti, cilj mora da bude pronalaženje uzroka i sprečavanje budućih izbijanja bolesti promenom prakse upravljanja.
Opširnije: Zdravstvena zaštita životinja u organskoj proizvodnjiS obzirom da je komercijalna proizvodnja organskog semena pšenice još uvek u povoju, nedostatak organskog semena na tržištu je evidentan. Registrovani proizvođači semenskog materijala iz organske proizvodnje, nude poljoprivrednim proizvođačima, sertifikovano organsko seme pšenice i drugih biljnih vrsta.
Opširnije: Najpogodnije sorte pšenice za organsku proizvodnjuOvaj sitan član porodice kupusnjača brzo raste i neobično izgleda. Sferno nabreklo stablo koje raste malo iznad površine zemljišta bere se kad dostigne veličinu teniske loptice. Može se sejati i brati cele godine. Dobar je kao pokrovni usev ili interesantan dodatak ukrasnoj bašti. Gaji se i u posudama.
Opširnije: Organska proizvodnja kelerabePolovinom prošlog veka došlo je do nagle industrijalizacije proizvodnje u svim granama privrede i poljoprivrede, pa i vinogradarstva. Povećanje proizvodnje do neslućenih visina, u cilju ostvarivanja velikih profita, poboljšanja života bili su osnovna vizija. Ekološka kriza pojavila se u svim delovima sveta u vidu nepravilnog korišćenja prirodnih resursa i njihovom degradacijom, počinje da se ispoljava u svim svojim negativnim osobinama. Upotreba pesticida i đubriva u poljoprivredi, zagađivanje zemljišta otpadom i iz atmosfere samo su neki od akutnih problema s kojim se suočavamo.
Opširnije: Vinogradarstvo u okviru održive poljoprivrede
Sitna, otporna, jednogodišnja salatna biljka, poznata i pod nazivom poljska salata ili matovilac, blagog je ukusa. Obično se gaji za upotrebu na jesen i zimu i može se gajiti u hladnom stakleniku ili plasteniku preko zime.