Prenosimo nekoliko zanimljivih posnih recepata iz knjige Kuvar zdrave hrane, autor Emeli Dožić. Recepti kako se pravi posna pašteta, vegetarijanski namaz ili biljni majonez su jednostavni i efektni. Isprobajte ih.
Opširnije: Kako se pravi posna pašteta i vegetarijanski namaz, biljni majonez i pavlakaOvog proleća sam odlučila: ne idem u nova godišnja doba bez sremuša, nosim ga sa sobom!
Odavno sam opsednuta humusom, postao mi je omiljeni namaz i uvek ga imam u frižideru. Mogu da ga jedem svaki dan i nikad mi ne dosadi. Mažem ga na hrskavi hleb, tostove ili tortilje, a preko dodajem sveže povrće i razno začinsko bilje (rukolu, peršun, spanać, mirođiju). Do skoro sam kupovala humus (omiljen mi je marke Ribella, sada ga već ima u većini prodavnica), a onda sam shvatila da mogu lako i sama da ga pripremim. Na taj način humus mogu da pravim od organske leblebije i da dodajem uvek sveže, zdrave i proverene sastojke. Naravno, domaće je uvek bolje… i jeftinije.
Opširnije: HumusSastojci:
1-2 čena belog luka, malo semenki suncokreta, 1 šolja listova korijandera, malo čili paprike, 2 kašike soka od limuna, 6 kašika maslinovog ulja, 1/4 kašičice kima, so, biber
Opširnije: Korijander pestoPesto je popularni sos koji se koristi u italijanskoj kuhinji. Njegovi osnovni sastojci su maslinovo ulje, sveži bosiljak, sir i pinjoli. U ovom „raw&vegan“ receptu ostavljamo samo bosiljak i maslinovo ulje, a druge sastojke menjamo za super zdravi brokoli, orahe, limunov sok i beli luk. Na taj način možete za jedno veče pojesti skoro celu glavicu sirovog brokolija, koji je izuzetno bogat vitaminom C i antioksidantima.
Opširnije: Pesto od brokolijaSve sastojke izblendirajte koristeći se centralnim pritiskivačem po potrebi, u zavisnosti od toga da li želite potpuno kremestu teksturu i malo grublju obradu (ja više volim tako).
Opširnije: Sremuš pestoPikantni namaz od šargarepe.
Šargarepe usitnite u multipraktiku , a susam sameljite u mlinu ili blenderu. Kombinujte sve sastojke u multipraktiku i pomešajte.
Opširnije: Kanape