fb1

t1

email

Organski ProizvodiInspirativne priče

Beograd: Nema boljeg od srpskog paradajza

Nema boljeg od srpskog paradajzaKanađanka Emili Šugarmen (24), radila na farmama organske hrane. Oduševljena kvalitetom zemlje, ljudima, kulturom i istorijom

- Ljudi su u Beogradu i celoj zemlji veoma predusretljivi. Toliko da sam među prvim rečima, naučila reč razumeš. Svaku rečenicu njom začinite, kako biste što jasnije, brže i lakše objasnili sve što hoćete da kažete - priča nam Emili Šugarmen, mlada Kanađanka koja obilazi svet i upoznaje ljude. - To čujem svuda i u svakoj komunikaciji. To mi se sviđa, interesantno je da ljudi toliko žele da budu shvaćeni. Nisam imala nikakvu predstavu gde dolazim i kakva je vaša zemlja, ali se nisam pokajala i zadovoljila sam svoju radoznalost.

Opširnije: Beograd: Nema boljeg od srpskog paradajza

Bolder, najsrećniji grad Amerike

Bolder 4 

Upoznajte grad pun zdravih, nasmejanih ljudi...

Za sat vremena vožnje zapadno od Denvera, u podnožju masivnog planinskog lanca Rocky Mountains, smestio se Bolder, američki gradić za koji se često kaže da "leži između planina i stvarnosti". Ako ga posetite, brzo će vam postati jasno zašto: nalazi se na nadmorskoj visini od 1.655 metara i skoro sa svih strana okružen je snegom posutim planinskim vrhovima. Osim toga, to je jedno od retkih mesta u SAD u kom nije neobično u samom centru grada ugledati jelena, vevericu ili poljskog miša. Ali ako ste upravo zamislili zabačeni gradić poput onog iz serije "Život na severu", ipak ste na pogrešnom tragu. Iako je sa svih strana okružen prirodom, Bolder važi ne samo za najzdraviji, najzeleniji, najsrećniji već i za najkulturniji, najobrazovaniji, najorganskiji i najlepši grad u SAD.

Opširnije: Bolder, najsrećniji grad Amerike

Pirot: Organska hrana za Francuze

Proizvodnja organske hrane u pirotskim zapuštenim staroplaninskim njivama doživljava renesansu.

srb-pirot2

Stari, ali i novopečeni ratari u pirotskom kraju, nekadašnji industrijski radnici, sve su zainteresovaniji za proizvodnju takozvane organske hrane, koja odlično uspeva na zapuštenim i zaparloženim staroplaninskim njivama, obraslim u šipurak i glog, ili, kako ovde kažu, džigrak.

Opširnije: Pirot: Organska hrana za Francuze

Motika jača od diplome

Motika jaca od diplome

U selu Milanovo nadomak Vranja porodica Stojilković bavi se proizvodnjom organske hrane. Gazdinstvo se nalazi u dolini Pčinje. Zemljoradnji su se okrenuli i najmlađi članovi porodice, jer, kako kažu, nisu imali mnogo izbora.

- Moj deda se bavio zemljoradnjom, zatim otac, a pre šest godina i ja sam se upustio u nešto što nisam baš najbolje poznavao, ali ispostavilo se da od zemljoradnje može lepo da se živi - kaže Sava Stojilković, po obrazovanju turistički tehničar.

Opširnije: Motika jača od diplome

Leskovac: U planinu na dedovinu

Na jugu Srbije raste interesovanje za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Mali posedi idealni za gajenje hrane bez herbicida. Na ceni aronija, lešnik, raž...

U planinu na dedovinu

Leskovac - U poslednje dve godine u organsku proizvodnju u Srbiji ulaze privatne firme i kompanije koje gazduju velikim površinama, ali i mali proizvođači iz seoskih područja, koji vide šansu da tako povećaju cenu i obezbede siguran plasman.

Opširnije: Leskovac: U planinu na dedovinu

Strana 3 od 4

Go to top