Kanađanka Emili Šugarmen (24), radila na farmama organske hrane. Oduševljena kvalitetom zemlje, ljudima, kulturom i istorijom
- Ljudi su u Beogradu i celoj zemlji veoma predusretljivi. Toliko da sam među prvim rečima, naučila reč razumeš. Svaku rečenicu njom začinite, kako biste što jasnije, brže i lakše objasnili sve što hoćete da kažete - priča nam Emili Šugarmen, mlada Kanađanka koja obilazi svet i upoznaje ljude. - To čujem svuda i u svakoj komunikaciji. To mi se sviđa, interesantno je da ljudi toliko žele da budu shvaćeni. Nisam imala nikakvu predstavu gde dolazim i kakva je vaša zemlja, ali se nisam pokajala i zadovoljila sam svoju radoznalost.
Opširnije: Beograd: Nema boljeg od srpskog paradajzaUpoznajte grad pun zdravih, nasmejanih ljudi...
Za sat vremena vožnje zapadno od Denvera, u podnožju masivnog planinskog lanca Rocky Mountains, smestio se Bolder, američki gradić za koji se često kaže da "leži između planina i stvarnosti". Ako ga posetite, brzo će vam postati jasno zašto: nalazi se na nadmorskoj visini od 1.655 metara i skoro sa svih strana okružen je snegom posutim planinskim vrhovima. Osim toga, to je jedno od retkih mesta u SAD u kom nije neobično u samom centru grada ugledati jelena, vevericu ili poljskog miša. Ali ako ste upravo zamislili zabačeni gradić poput onog iz serije "Život na severu", ipak ste na pogrešnom tragu. Iako je sa svih strana okružen prirodom, Bolder važi ne samo za najzdraviji, najzeleniji, najsrećniji već i za najkulturniji, najobrazovaniji, najorganskiji i najlepši grad u SAD.
Opširnije: Bolder, najsrećniji grad AmerikeStari, ali i novopečeni ratari u pirotskom kraju, nekadašnji industrijski radnici, sve su zainteresovaniji za proizvodnju takozvane organske hrane, koja odlično uspeva na zapuštenim i zaparloženim staroplaninskim njivama, obraslim u šipurak i glog, ili, kako ovde kažu, džigrak.
Opširnije: Pirot: Organska hrana za Francuze- Moj deda se bavio zemljoradnjom, zatim otac, a pre šest godina i ja sam se upustio u nešto što nisam baš najbolje poznavao, ali ispostavilo se da od zemljoradnje može lepo da se živi - kaže Sava Stojilković, po obrazovanju turistički tehničar.
Opširnije: Motika jača od diplomeLeskovac - U poslednje dve godine u organsku proizvodnju u Srbiji ulaze privatne firme i kompanije koje gazduju velikim površinama, ali i mali proizvođači iz seoskih područja, koji vide šansu da tako povećaju cenu i obezbede siguran plasman.
Opširnije: Leskovac: U planinu na dedovinuIzmeđu Lipovačke šume i obronaka Kosmaja u Barajevu, gde pogled puca na Bukulju sa desne strane i Avalu sa leve, i gde se ukršta ruža vetrova, na osam hektara plodne zemlje je farma porodice Radivojević. Sa njihove farme “Laf” je samo tokom protekle godine na trpeze ljubitelja organske hrane “servirano” 25 tona povrća, pet tona voća i 20 tona žitarica.
Opširnije: Barajevo: Organskom hranom čuvaju zdravljePolitičarima, ekonomistima i naučnim radnicima.
Sadašnji problemi i moji predlozi za njihovo rešavanje
Dolaziš na ovaj svet, kao i obično, u sterilnoj bolnici, gde ti odmah odsecaju Prirodne korene. Kaleme te i uzgajaju hemijom. Za malog čoveka, ispravan početak bio bi, prirodno rođenje u savezu sa Porodicom i prirodan rast. Svaki Stanovnik Zemlje od rođenja ima pravo na svoje parče zemlje.
Opširnije: Otvoreno pismo Sepa HolceraDa li se nekada, dok jedete svoj obrok, zapitate kako se postupalo sa tom hranom pre nego što je dospela u vaš tanjir? Da li ste razmišljali o putu koji je ona prešla kako bi stigla do vas i o tome šta je sve ta „hrana" doživela? Ako jeste, onda ste sigurno jedni od onih kojima nije svejedno na kakvim mestima jedu i gde kupuju svoju hranu, a to znači da ste postali svesni uticaja i važnosti koje zdrava hrana ima po naš život. "Neka hrana tvoja bude lek tvoj i neka lek tvoj bude hrana tvoja", zapisao je Hippocrates i time postavio osnovni postulat zdravog života.
Opširnije: Ekološka farma na AvaliIako sam vezao pojas, morao sam dobro da se držim u krivinama, dok smo jurili u belom pikapu vijugavim Avalskim drumom. “Bez brige, znam svaki deo ovog puta napamet”, umirivala me je Milena Tatar, moja sagovornica i čuveni organski proizvođač u Srbiji. Sada, u jeku poljskih radova, Milena svakog dana, nakon posla u naučnoistraživačkom Institutu „Kirilo Savić“, juri iz Beograda put svog imanja podno Kosmaja. Žuri, kako bi stigla da uradi što više. Doduše, i ja sam jedva čekao da stignemo, kako bi, kao nepopravljivi healthy food freak, konačno video i “proverio” gde se to gaji najbolji pasulj (organski, naravno) koji sam probao. Ne veruje čovek dok ne vidi svojim očima…
Opširnije: Dobra vila organske hrane