fb1

t1

email

Kako prepoznati pravi med od falsifikata

Kako-prepoznati-pravi-med-i-od-čega-se-pravi-falsifikat-medaNačini da se proceni i prepozna da li je med pravi ili falsifikovani

PREPOZNATI PRAVI MED je najbolje na osnovu iskustva i ukusa, dakle ko zna. Sortni medovi su recimo karakterističnog ukusa, boje, mirisa. Sortni je med od belog bagrema, lipe, pitomog kestena, duvana, lucerke, suncokreta. Livadski med nije sortni po poreklu, krajnje je relativnih osobina i ukusa i na istom pčelinjaku iz godine u godinu, a kamoli između različitih pašnih područja. On je najlekovitiji, ali za njega je najteže potvrditi originalnost, baš zbog raznovrsnosti ukusa.

Read more: Kako prepoznati pravi med od falsifikata

Recept kako se prave pšenične klice, pšenična i ječmena trava

Kako-se-prave-pšenične-klice-pšenična-i-ječmena-travaNapravite sami kod kuće pšenične klice koje su odličan lek. Pšenična i ječmena trava su isto lekovita hrana

Pšenične klice su tek isklijalo zrno žita ili mahunarke. Obilno konzumirajte pšenične klice. Misli se na sveže proklijale pšenične klice, a ne na  sušene industrijske klice.

Pšenične klice i uopšte sirova hrana, važne su zbog obilja enzima koje sadrže. Ti enzimi su dragoceni za pravilno varenje hrane. Klijanjem pšenične klice se stvara mnogo više vitamina u zrnu nego u stanju mirovanja.

Read more: Recept kako se prave pšenične klice, pšenična i ječmena trava

Makrobiotička kuhinja i makrobiotički proizvodi za vašu kuhinju

Makrobiotička-kuhinja-i-makrobiotički-proizvodi-za-spremanje-hraneŠta sve treba da ima vaša makrobiotička kuhinja, koji makrobiotički proizvodi su neophodni, koje sami možete spremiti

Makrobiotička kuhinja je u stvari modifikovana tradicionalna japanska kuhinja koja je vremenom doradjena da bi ljudima kroz pravilnu i balansiranu ishranu dala dobro zdravlje. Makrobiotička kuhinja nije jedinstvena, danas u svetu ima nekoliko pravaca makrobiotičke kuhinje, ali su svima zajednički makrobiotički proizvodi koji se koriste u njoj.

Read more: Makrobiotička kuhinja i makrobiotički proizvodi za vašu kuhinju

Šta je superhrana i zašto je dobra

Ovo je priča o tome kako su egzotične bobice, koreni i alge postale popularne kod sledbenika zdravog načina života u celom svetu.

superhrana-660x440

Kada prvi put čujete pojam „superfoods“ (superhrana), asocira vas više na molekularnu kuhinju ili hranu u tubama za kosmonaute. U stvari, radi se o namirnicama biljnog porekla koje imaju znatno veću koncentraciju vrednih sastojaka. Za razliku od veštačkih dodataka ishrani koji se razrađuju u laboratorijama, takozvana superhrana  postoji na našoj planeti već hiljadama godina i tek sada, u talasu opšteg ludila za zdravim životom, na magične bobice i korene iz dalekih zemalja obratili su pažnju vegetarijanci, sportisti, detoks-gurui  i … marketolozi.

Read more: Šta je superhrana i zašto je dobra

Kritički osvrt - intenzivni program detoksikacije i oporavka dece

1

Pojam detoksikacije koji nudi brze metode čišćenja jeste pre svega marketinški veoma prijemčljiv za sve lakoverne koji žele na brzinu da promene sistem svog organizma. Najčešće se ne sinhronizuju procesi disanja i prerade hrane. Tako da se i dalje osećaju nelagodnosti koji se manifestuju stalnom potrebom za hranom, gasovima, stalnom žeđi i nestabilnošću u ponašanju.

Read more: Kritički osvrt - intenzivni program detoksikacije i oporavka dece

Cvekla – eliksir mladosti

Cvekla  eliksir mladosti1

Zbog svoje lekovitosti, cvekla se odavno upotrebljava u narodnoj medicini, ali se i u savremenoj medicini sve češće koriste njena lekovita svojstva.

Read more: Cvekla – eliksir mladosti

Sočivo – hranljiva i lekovita svojstva

socivo1

Posle pasulja i graška, sočivo je najrasprostanjenija mahunarka, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranljivih materija. Poznato je oko četrdesetak sorti, koje se razlikuju po boji, veličini i obliku.

Read more: Sočivo – hranljiva i lekovita svojstva

Paprika-lekovitost

paprika lekovitost

Mineralni i vitaminski sastav su činioci na kojima je zasnovana lekovitost paprike. Kalijum reguliše i olakšava rad srca i reguliše krvni pritisak. Visok sadržaj vitamina C i P onemogućava infekciju i zakrečenje krvnih sudova, smanjuje njihovu lomljivost, a povećava elastičnost.

Read more: Paprika-lekovitost

Kombinovanje namirnica

kombinacije1-660x438

Pored izbora same hrane, kombinovanje namirnica je isto veoma važno i brzo daje rezultate. Natalija Rouz, poznati nutricionista i detoks-guru daje sledeće savete oko kombinovanja hrane. Poštujući ove principe, brzo ćete osetiti razliku. 

Read more: Kombinovanje namirnica

7 zdravih promena u ishrani

1-integralna-pasta-660x443

Ove jednostavne promene odraziće se na vaše zdravlje i vitalnost. Ne treba da se ograničavate, već da zamenite neke namirnice zdravijim.

Read more: 7 zdravih promena u ishrani

Page 5 of 7

Go to top