PREPOZNATI PRAVI MED je najbolje na osnovu iskustva i ukusa, dakle ko zna. Sortni medovi su recimo karakterističnog ukusa, boje, mirisa. Sortni je med od belog bagrema, lipe, pitomog kestena, duvana, lucerke, suncokreta. Livadski med nije sortni po poreklu, krajnje je relativnih osobina i ukusa i na istom pčelinjaku iz godine u godinu, a kamoli između različitih pašnih područja. On je najlekovitiji, ali za njega je najteže potvrditi originalnost, baš zbog raznovrsnosti ukusa.
Opširnije: Kako prepoznati pravi med od falsifikataPšenične klice su tek isklijalo zrno žita ili mahunarke. Obilno konzumirajte pšenične klice. Misli se na sveže proklijale pšenične klice, a ne na sušene industrijske klice.
Pšenične klice i uopšte sirova hrana, važne su zbog obilja enzima koje sadrže. Ti enzimi su dragoceni za pravilno varenje hrane. Klijanjem pšenične klice se stvara mnogo više vitamina u zrnu nego u stanju mirovanja.
Opširnije: Recept kako se prave pšenične klice, pšenična i ječmena travaMakrobiotička kuhinja je u stvari modifikovana tradicionalna japanska kuhinja koja je vremenom doradjena da bi ljudima kroz pravilnu i balansiranu ishranu dala dobro zdravlje. Makrobiotička kuhinja nije jedinstvena, danas u svetu ima nekoliko pravaca makrobiotičke kuhinje, ali su svima zajednički makrobiotički proizvodi koji se koriste u njoj.
Opširnije: Makrobiotička kuhinja i makrobiotički proizvodi za vašu kuhinjuOvo je priča o tome kako su egzotične bobice, koreni i alge postale popularne kod sledbenika zdravog načina života u celom svetu.
Kada prvi put čujete pojam „superfoods“ (superhrana), asocira vas više na molekularnu kuhinju ili hranu u tubama za kosmonaute. U stvari, radi se o namirnicama biljnog porekla koje imaju znatno veću koncentraciju vrednih sastojaka. Za razliku od veštačkih dodataka ishrani koji se razrađuju u laboratorijama, takozvana superhrana postoji na našoj planeti već hiljadama godina i tek sada, u talasu opšteg ludila za zdravim životom, na magične bobice i korene iz dalekih zemalja obratili su pažnju vegetarijanci, sportisti, detoks-gurui i … marketolozi.
Opširnije: Šta je superhrana i zašto je dobraPojam detoksikacije koji nudi brze metode čišćenja jeste pre svega marketinški veoma prijemčljiv za sve lakoverne koji žele na brzinu da promene sistem svog organizma. Najčešće se ne sinhronizuju procesi disanja i prerade hrane. Tako da se i dalje osećaju nelagodnosti koji se manifestuju stalnom potrebom za hranom, gasovima, stalnom žeđi i nestabilnošću u ponašanju.
Opširnije: Kritički osvrt - intenzivni program detoksikacije i oporavka deceZbog svoje lekovitosti, cvekla se odavno upotrebljava u narodnoj medicini, ali se i u savremenoj medicini sve češće koriste njena lekovita svojstva.
Opširnije: Cvekla – eliksir mladostiPosle pasulja i graška, sočivo je najrasprostanjenija mahunarka, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranljivih materija. Poznato je oko četrdesetak sorti, koje se razlikuju po boji, veličini i obliku.
Opširnije: Sočivo – hranljiva i lekovita svojstvaMineralni i vitaminski sastav su činioci na kojima je zasnovana lekovitost paprike. Kalijum reguliše i olakšava rad srca i reguliše krvni pritisak. Visok sadržaj vitamina C i P onemogućava infekciju i zakrečenje krvnih sudova, smanjuje njihovu lomljivost, a povećava elastičnost.
Opširnije: Paprika-lekovitostPored izbora same hrane, kombinovanje namirnica je isto veoma važno i brzo daje rezultate. Natalija Rouz, poznati nutricionista i detoks-guru daje sledeće savete oko kombinovanja hrane. Poštujući ove principe, brzo ćete osetiti razliku.
Opširnije: Kombinovanje namirnicaOve jednostavne promene odraziće se na vaše zdravlje i vitalnost. Ne treba da se ograničavate, već da zamenite neke namirnice zdravijim.
Opširnije: 7 zdravih promena u ishrani