fb1

t1

email

Potaž od krompira i pečene cvekle

Ova slatkasto-ljuta krem čorba obogaćena ukusom kokosa i pikantnih začina postala je jedna od mojih omiljenih varijanti za ručak. Cvekla i krompir su dostupni tokom cele godine i dobro zasite. Kokosovo mleko i začini mogu da se nađu u prodavnicama zdrave hrane, a često i u velikim supermarketima. Još jedna prednost ove čorbice je njena vedra pink boja koja će razvedriti najsivlje dane. Nikad nisam bila ljubitelj cvekle, ali u ovom receptu cvekla se jedva oseća i oduševiće svojim ukusom čak i one koji ne vole ovo povrće.

potaz

 

Opširnije: Potaž od krompira i pečene cvekle

Moj omiljeni trudnički zeleni kašasti sok

Moj omiljeni trudnički zeleni kašasti sok

Često su me sadašnje i buduće majke pitale šta sam jela u trudnoći. Moja ishrana tokom trudnoće se nije značajno razlikovala od naše uobičajene ishrane: dosta sirove hrane, zelenih kašastih sokova, puno ceđenih sokova, klica, sirovih slatkiša (ovo me je naročito držalo poslednjih meseci trudnoće, inače nisam veliki sladokusac, preferiram slano) i nekih zdravih oblika vegetarijanske i veganske klasične kuhinje. Uskoro ću napisati opširniji tekst na ovu temu, a danas bih otvorila ovo poglavlje receptom za omiljeni trudnički zeleni kašasti sok, vrlo vrlo fin i limunast :D

Opširnije: Moj omiljeni trudnički zeleni kašasti sok

Sok za probavu (komorač)

Sok za probavu komoračAparatura: Sokovnik

Sastojci:

  • - 1/2 ananasa
  • - 1/2 glavice komorača
  • - 2 štapa celera sa listovima
  • - kolut đumbira debljine 2 cm

Komorač je odličan izvor kalijuma, mangana i vitamina C.

Opširnije: Sok za probavu (komorač)

Kako se pravi posna pašteta i vegetarijanski namaz, biljni majonez i pavlaka

Kako se pravi posna pašteta i vegetarijanski namaz biljni majonez i pavlaka1

Recepti kako se pravi biljni majonez, sprema posna pašteta i kako napraviti vegetarijanski namaz kod kuće. Zdrava i jednostavna vegetarijanska hrana

Prenosimo nekoliko zanimljivih posnih recepata iz knjige Kuvar zdrave hrane, autor Emeli Dožić. Recepti kako se pravi posna pašteta, vegetarijanski namaz ili biljni majonez su jednostavni i efektni. Isprobajte ih.

Opširnije: Kako se pravi posna pašteta i vegetarijanski namaz, biljni majonez i pavlaka

Batat i zeleniš: Brzi ručak

Batat i zeleniš Brzi ručak1

Kada imate malo vremena i veoma ste gladni, najvažnije je imati ideju kako napraviti ručak na brzinu. Ovo je nešto toliko ukusno što bih svima preporučila.

Opširnije: Batat i zeleniš: Brzi ručak

Šumski čupavci

Šumski čupavci1

Oni najukusniji zalogaji za pamćenje, uvek su nastali spontano i na brzinu. Tako mi je ovog puta u gostima bila prijateljica Maja. U jednom trenutku večeri, toliko nam se jelo nešto slatko da sam instinktivno izvadila blender i odlučila da u njega stavim razne sastojke koje imam i poslužim ih tako izblendane u tanjirićima. Međutim, spontanost uvek rađa kreativnost. I dodavajući sastojke, malo po malo, nastala je smesa za kolače – kuglice. Odlučila sam da ih ipak tako i poslužim.

Opširnije: Šumski čupavci

Slatke energetske bombice bez šećera

Slatke energetske bombice bez šećera1

Evo još jednog recepta za zdrave kolače od moje mame. Što se sastojaka tiče, ovaj kolač je zaista jako jednostavan i svima predlažem da se opuste i kombinuju različite namirnice prema onome šta imaju kod kuće i inspiraciji koja naiđe. Važno je da unutra ima suvog i koštunjavog voća u razmeri 3:2.

Opširnije: Slatke energetske bombice bez šećera

Umak (pesto) od sremuša

Umak pesto od sremuša1

Ovog proleća sam odlučila: ne idem u nova godišnja doba bez sremuša, nosim ga sa sobom!

Opširnije: Umak (pesto) od sremuša

Humus

Humus1

Odavno sam opsednuta humusom, postao mi je omiljeni namaz i uvek ga imam u frižideru. Mogu da ga jedem svaki dan i nikad mi ne dosadi. Mažem ga na hrskavi hleb, tostove ili tortilje, a preko dodajem sveže povrće i razno začinsko bilje (rukolu, peršun, spanać, mirođiju). Do skoro sam kupovala humus (omiljen mi je marke Ribella, sada ga već ima u većini prodavnica), a onda sam shvatila da mogu lako i sama da ga pripremim. Na taj način humus mogu da pravim od organske leblebije i da dodajem uvek sveže, zdrave i proverene sastojke. Naravno, domaće je uvek bolje… i jeftinije.

Opširnije: Humus

Probiotik od fermentisanog kupusa

Probiotik od fermentisanog kupusa 2

Pravi se tako sto se izblendira kupus sa malo vode i doda u teglu da odstoji 3 dana.

Opširnije: Probiotik od fermentisanog kupusa

Strana 1 od 13

Go to top