Ova slatkasto-ljuta krem čorba obogaćena ukusom kokosa i pikantnih začina postala je jedna od mojih omiljenih varijanti za ručak. Cvekla i krompir su dostupni tokom cele godine i dobro zasite. Kokosovo mleko i začini mogu da se nađu u prodavnicama zdrave hrane, a često i u velikim supermarketima. Još jedna prednost ove čorbice je njena vedra pink boja koja će razvedriti najsivlje dane. Nikad nisam bila ljubitelj cvekle, ali u ovom receptu cvekla se jedva oseća i oduševiće svojim ukusom čak i one koji ne vole ovo povrće.
Opširnije: Potaž od krompira i pečene cvekle
Često su me sadašnje i buduće majke pitale šta sam jela u trudnoći. Moja ishrana tokom trudnoće se nije značajno razlikovala od naše uobičajene ishrane: dosta sirove hrane, zelenih kašastih sokova, puno ceđenih sokova, klica, sirovih slatkiša (ovo me je naročito držalo poslednjih meseci trudnoće, inače nisam veliki sladokusac, preferiram slano) i nekih zdravih oblika vegetarijanske i veganske klasične kuhinje. Uskoro ću napisati opširniji tekst na ovu temu, a danas bih otvorila ovo poglavlje receptom za omiljeni trudnički zeleni kašasti sok, vrlo vrlo fin i limunast
Opširnije: Moj omiljeni trudnički zeleni kašasti sokSastojci:
Komorač je odličan izvor kalijuma, mangana i vitamina C.
Opširnije: Sok za probavu (komorač)Prenosimo nekoliko zanimljivih posnih recepata iz knjige Kuvar zdrave hrane, autor Emeli Dožić. Recepti kako se pravi posna pašteta, vegetarijanski namaz ili biljni majonez su jednostavni i efektni. Isprobajte ih.
Opširnije: Kako se pravi posna pašteta i vegetarijanski namaz, biljni majonez i pavlakaKada imate malo vremena i veoma ste gladni, najvažnije je imati ideju kako napraviti ručak na brzinu. Ovo je nešto toliko ukusno što bih svima preporučila.
Opširnije: Batat i zeleniš: Brzi ručakOni najukusniji zalogaji za pamćenje, uvek su nastali spontano i na brzinu. Tako mi je ovog puta u gostima bila prijateljica Maja. U jednom trenutku večeri, toliko nam se jelo nešto slatko da sam instinktivno izvadila blender i odlučila da u njega stavim razne sastojke koje imam i poslužim ih tako izblendane u tanjirićima. Međutim, spontanost uvek rađa kreativnost. I dodavajući sastojke, malo po malo, nastala je smesa za kolače – kuglice. Odlučila sam da ih ipak tako i poslužim.
Opširnije: Šumski čupavciEvo još jednog recepta za zdrave kolače od moje mame. Što se sastojaka tiče, ovaj kolač je zaista jako jednostavan i svima predlažem da se opuste i kombinuju različite namirnice prema onome šta imaju kod kuće i inspiraciji koja naiđe. Važno je da unutra ima suvog i koštunjavog voća u razmeri 3:2.
Ovog proleća sam odlučila: ne idem u nova godišnja doba bez sremuša, nosim ga sa sobom!
Odavno sam opsednuta humusom, postao mi je omiljeni namaz i uvek ga imam u frižideru. Mogu da ga jedem svaki dan i nikad mi ne dosadi. Mažem ga na hrskavi hleb, tostove ili tortilje, a preko dodajem sveže povrće i razno začinsko bilje (rukolu, peršun, spanać, mirođiju). Do skoro sam kupovala humus (omiljen mi je marke Ribella, sada ga već ima u većini prodavnica), a onda sam shvatila da mogu lako i sama da ga pripremim. Na taj način humus mogu da pravim od organske leblebije i da dodajem uvek sveže, zdrave i proverene sastojke. Naravno, domaće je uvek bolje… i jeftinije.
Opširnije: HumusPravi se tako sto se izblendira kupus sa malo vode i doda u teglu da odstoji 3 dana.
Opširnije: Probiotik od fermentisanog kupusa