Pikantni namaz od šargarepe.
Šargarepe usitnite u multipraktiku , a susam sameljite u mlinu ili blenderu. Kombinujte sve sastojke u multipraktiku i pomešajte.
Opširnije: KanapeSve sastojke stavimo u blender ili multipraktik sa S noževima i obradimo tako da još uvek ostane krupnija konzistencija mase.
Opširnije: Pate „a la Tuna“ sa celeromSastojci:
- 2 tikvice ili plavi ili beli patlidžan ili male bundeve
- 2 izrendane šargarepe
- 2 izrendana krompira
- 50 gr iseckanih šampinjona ili bukovača
- 1 luk
- so
Sastojci:
- listovi kiselog kupusa ili listovi zelja koji su prvo blanširani
- integralni pirinač
- mleveni orasi
- iseckani praziluk
- izrendane šargarepe
- mlevena sušena paprika, može i ljuta
- so
Sastojci:
- 4 šolje brašna
- prašak za pecivo
- 2 jabuke
- 0,5 -1 kašika cimeta
- suvo grožđe, kajsije, brusnice,...
- 0,5 šolje ulja
- maksimalno 1 šolja maltexa
- po potrebi tečnost (mi stavimo malo vode, može sok)
Potrebno je oko 3 šake svežeg organskog spanaća ili listova štira ili listova koprive, 2 crna luka, 5 čenova belog luka, 0,5l paradajz soka, 100gr šampinjona, 150gr neke organske testenine i naravno začini po izboru (ljuta paprika, đumbir...).
Sos: na vrelom ulju se proprži iseckan crni luk. Zatim se doda paradajz sok, iseckani šampinjoni, iscepkan zeleniš, iseckan beli luk i začini. Kuva se dok se sos malo ne zgusne.
Opširnije: Testo sa prelivom od paradajza, zeleniša i šampinjonaSastojci:
- 1 organski krastavac
- čaša organskog kiselog mleka Ili 3 kašike kokosovog mleka
- 1 kašičica lešnikovog ulja
- bambus po želji
- đumbir - 1cm korena
- kikiriki ili bademi 20 g
- beli luk, čili, nana.
Izmiksati sve u blenderu i popiti.
Autor: Sandra Ranđelović
Navikla sam se već da živim bez hleba a onda kada mi povremeno dođe da mesim i napravim beskvasni hleb perfektnog ukusa – ne mogu da ga jedem. Nadujem se kao žaba od glutena. Ništa strašno i katastrofalno ali mi to ne treba u životu. Zato je bezglutenski hleb pravo otkrovenje!
Opširnije: Jednostavni bezglutenski hlebOvaj hleb koji pravim je po receptu sa bloga “U džaku brašna” uz male varijacije u tajmingu i sastojcima.
Za kvas sam upotrebila belo brašno, jer od ranije imam loše iskustvo sa upotrebom integralnog za ove svrhe i nisam htela da rizikujem (jer ga pravim sad, pa ko zna kad). Kvas sam smućkala prvog dana oko 18h i napolju je bilo toplo, kao i u stanu (ovo utiče na vreme pripreme). Sipala sam jednu šolju mlake vode i šolju brašna.
Drugog dana, oko 15h, dodala sam još jednu šolju vode i dovoljno integralnog pšeničnog brašna da dobijem meko testo. Htela sam da mi i poslednje dodato brašno ostane natopljeno u testu/vodi minimum 12 sati, pa namerno nisam zamesila tvrđe testo.
Opširnije: Ukusan beskvasni hleb