Ovo je najbolja ideja za doručak koju sam ikada čula. Moja prijateljica Ana iz Zagreba spremila mi ga je jednom prilikom i od tada ga doručkujem svaki dan. Baza je uvek ista: pasirana banana sa lanenim uljem i limunom, a sve ostalo se menja što samim tim unosi raznovrsnost u svako jutro.
Opširnije: Zdrav energetski doručak bez glutenaOvo je jedna od varijanti čorbi od bundeve koja tako lepo ugreje i zasiti. Dodavanjem belog luka, karija i kumina dobićete pikantniji ukus. Ako uz čorbu napravite tost sa humusom i klicama, ovo može da bude sasvim dovoljno za jedan lagani ručak ili večeru.
Opširnije: Zlatna čorba od bundeve i krompiraOvo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom. A ovde možete pogledati kako sprema kinou sa brokolijem poznati reditelj Dejvid Linč.
Opširnije: Kinoa sa brokolijem i limunomVolim boraniju jer može da se kupi uvek i svuda, brzo se sprema i odlično se kombinuje sa drugim namirnicama. Boranija ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrednost, pa je po sastavu sličnija povrću nego mahunarkama. Bogata je antioksidantima i beta karotenima, vitaminima B, C, E, K i PP. Osim toga, vrlo je dobar izvor gvožđa, folne kiseline i kalijuma. Boranija je jedno od retkih povrća koje većinu svojih vitamina i minerala zadržava i tokom kuvanja.
Opširnije: Ljutkasta boranija sa orasimaOvakve kuglice su brza i jednostavna varijanta zdravih slatkiša bez brašna, šećera, jaja i mleka. Možete bezbroj puta da menjate sastojke, da dodajete različite začine, orašaste plodove, semenke, kakao i sušene bobice. Umesto suvih kajsija možete napraviti kuglice sa suvim šljivama ili svežim urmama.
Opširnije: Kuglice sa bademom i suvom kajsijomU periodu dok nema puno svežeg organskog povrća, osnovu mojih jela čini korenasto povrće (šargarepa, cvekla, bundeva, batat, krompir), kao i povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, kelj, prokelj itd.) Sezona prokelja traje skoro celu zimu i proleće, a njegov kompleksni biohemijski sastav svrstava ga u jednu od nezamenljivih namirnica, čije su dobrobiti za zdravlje bezbrojne.
Opširnije: Prokelj, krompir i šargarepa sa prelivom od senfa i medaOvaj osvežavajući šejk je tako ukusan i jednostavan za pravljenje! Dok nije stigla sveža malina, pravimo ga sa zamrznutom.
Opširnije: Pink šejk od badema i malinaHleb naš nasušni daj nam danas …
Osnovna namirnica na celoj planeti je hleb. To je namirnica od koje najviše zavisi naše dobro zdravlje, kondicija i pravilan rad organizma, jer hleb jedemo svaki dan tokom celog života. I zato je bitno da jedemo kvalitetan hleb, po mogućstvu domaći hleb od integralnih žitarica.
Opširnije: Posna pogača od integralnog brašnaRecept za beskvasni hleb od spelte sam otkrio u Sloveniji. Bili smo na mini odmoru u Sloveniji, gde smo posetili slovenačke terme, pa smo u povratku posetili naše kumove koji žive u Sloveniji. Kuma Tanja je bila vredna pa nam je spremila lep ručak na kome je glavni utisak ostavio beskvasni hleb od spelta brašna. Ko ne zna, beskvasni hleb je hleb bez kvasca, a spelta je stara vrsta pšenice koja se koristi za organski uzgoj, jer je dosta otporna vrsta pšenice na insekte i gljivice.
Opširnije: Recept za beskvasni hleb od spelta brašna – zdrav hleb bez kvasca