U ovom receptu nema ni jaja, ni putera, ni mleka! Osnova za ove brauni kolače je bundeva koju po želji možete zameniti batatom. Umesto belog pšeničnog brašna dodajemo heljdino integralno brašno. Ovo je veganska i zdravija varijanta zimskog dezerta koji je lako napraviti.
Opširnije: Brauni od bundeveOvi keksići su oduševili sve koje su ih probali. U njihovom sastavu nema ni putera, ni jaja, ni šećera! Umesto putera koristimo izuzetno zdravo i vredno kokosovo ulje.
Opširnije: Fantastični ovseni keksićiOva poslastica će prosto da vas oduševi svojom eksplozijom ukusa! Sočne semenke nara, ljutkasti đumbir sakriven u slatko-gorkoj čokoladi i hrskava zrnca krupne morske soli iznenadiće vas svojom naizgled nespojivom, a tako neodoljivom kombinacijom… Ovako nešto sigurno još niste probali.
Opširnije: Crna čokolada s narom i đumbiromU ovom receptu karfiol je dopunjen mladim kozjim sirom i slatkim paradajzom – idealna varijanta za večeru, a može da se jede i hladno.
Opširnije: Pečeni karfiol sa kozjim siromLeblebiju sam zavolela odavno, prvo u obliku humusa – namaza poreklom iz arapskih zemalja, i falafela – prženih kuglica od kuvanog i usitnjenog nauta koji su obavezan deo izraelske kuhinje. Poslednjih godina humus i falafel pojavili su se i u Beogradu, ali ipak se ovde leblebija više jede propržena kao grickalica.
Opširnije: Leblebija pečena s povrćemTopla kinoa s povrćem i kozjim sirom
Kinoa je odlična osnova za topla i hladna jela. Pikantnost ovom receptu daje kozji sir i sok od limuna.
Opširnije: Topla kinoa s povrćem i kozjim siromCrni pirinač je jedan od lidera među žitaricama. Sadrži skoro duplo više proteina od običnog belog pirinča, vitamine grupa B i E. Šolja crnog pirinča sadrži dnevnu dozu folne kiseline, što ga izdvaja od drugih žitarica.
Opširnije: Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćemŠpagete ili druge vrste testenine obično ne asociraju na zdrav način ishrane, ali sve zavisi od kog je brašna testenina i sa čime se sprema. Ja najčešće koristim testeninu od organskog integralnog speltinog ili heljdinog brašna. Spremam je sa različitim kombinacijama sirovog i kuvanog povrća, začinskog bilja, semenki i pečuraka.
Opširnije: Špagete sa povrćem i šitake pečurkamaPasulj sa orasima je još jedan specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja. Jela se razlikuju po sortama pasulja (ali uvek se koristi samo crveni pasulj), koliko dugo se on kuva i začinima koji se dodaju.
Opširnije: Pasulj sa orasimaBukovača je odlična dijetetska namirnica jer ima malu kalorijsku vrednost (38-41 Kcal) i sadrži mnoge materije neophodne za ljudski organizam. Po sadržaju aminokiselina bukovača premašuje svo povrće, sem mahunarki.
Opširnije: Bukovače sa orasima i začinima