fb1

t1

email

Brauni od bundeve

brownies-sa-bundevom-1600-660x470

U ovom receptu nema ni jaja, ni putera, ni mleka! Osnova za ove brauni kolače je bundeva koju po želji možete zameniti batatom. Umesto belog pšeničnog brašna dodajemo heljdino integralno brašno. Ovo je veganska i zdravija varijanta zimskog dezerta koji je lako napraviti.

Opširnije: Brauni od bundeve

Fantastični ovseni keksići

ovseni-keksici-2-1600-660x467

Ovi keksići su oduševili sve koje su ih probali. U njihovom sastavu nema ni putera, ni jaja, ni šećera! Umesto putera koristimo izuzetno zdravo i vredno kokosovo ulje.

Opširnije: Fantastični ovseni keksići

Crna čokolada s narom i đumbirom

cokolada-s-narom-1500-660x476

Ova poslastica će prosto da vas oduševi svojom eksplozijom ukusa!  Sočne semenke nara, ljutkasti đumbir sakriven u slatko-gorkoj čokoladi i hrskava zrnca krupne morske soli iznenadiće vas svojom naizgled nespojivom, a tako neodoljivom kombinacijom… Ovako nešto sigurno još niste probali.

Opširnije: Crna čokolada s narom i đumbirom

Pečeni karfiol sa kozjim sirom

karfiol-s-kozjim-sirom1-660x491

U ovom receptu karfiol je dopunjen mladim kozjim sirom i slatkim paradajzom – idealna varijanta za večeru, a može da se jede i hladno.

Opširnije: Pečeni karfiol sa kozjim sirom

Leblebija pečena s povrćem

leblebija-pecena-sa-povrcem-660x482

Leblebiju sam zavolela odavno, prvo u obliku humusa – namaza poreklom iz arapskih zemalja, i falafela – prženih kuglica od kuvanog i usitnjenog nauta koji su obavezan deo izraelske kuhinje. Poslednjih godina humus i falafel pojavili su se i u Beogradu, ali ipak se ovde leblebija više jede propržena kao grickalica.

Opširnije: Leblebija pečena s povrćem

Topla kinoa s povrćem i kozjim sirom

kinoa-s-povrcem-i-kozjim-sirom-660x441

Topla kinoa s povrćem i kozjim sirom

Kinoa je odlična osnova za topla i hladna jela. Pikantnost ovom receptu daje kozji sir i sok od limuna.

Opširnije: Topla kinoa s povrćem i kozjim sirom

Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem

crni-pirinac-i-mungo-pasulj-3-660x514

Crni pirinač je jedan od lidera među žitaricama. Sadrži skoro duplo više proteina od običnog belog pirinča, vitamine grupa B i E. Šolja crnog pirinča sadrži dnevnu dozu folne kiseline, što ga izdvaja od drugih žitarica.

Opširnije: Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem

Špagete sa povrćem i šitake pečurkama

spagete-sa-sitake-pecurkama-660x459

Špagete ili druge vrste testenine obično ne asociraju na zdrav način ishrane, ali sve zavisi od kog je brašna testenina i sa čime se sprema. Ja najčešće koristim testeninu od organskog integralnog speltinog ili heljdinog brašna. Spremam je sa različitim kombinacijama sirovog i kuvanog povrća, začinskog bilja, semenki i pečuraka. 

Opširnije: Špagete sa povrćem i šitake pečurkama

Pasulj sa orasima

pasulj

Pasulj sa orasima je još jedan specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja. Jela se razlikuju po sortama pasulja (ali uvek se koristi samo crveni pasulj), koliko dugo se on kuva i začinima koji se dodaju.

Opširnije: Pasulj sa orasima

Bukovače sa orasima i začinima

bukovace2-660x663

Bukovača je odlična dijetetska namirnica jer ima malu kalorijsku vrednost (38-41 Kcal) i sadrži mnoge materije neophodne za ljudski organizam. Po sadržaju aminokiselina bukovača premašuje svo povrće, sem mahunarki.

Opširnije: Bukovače sa orasima i začinima

Strana 9 od 13

Go to top