Pesto je popularni sos koji se koristi u italijanskoj kuhinji. Njegovi osnovni sastojci su maslinovo ulje, sveži bosiljak, sir i pinjoli. U ovom „raw&vegan“ receptu ostavljamo samo bosiljak i maslinovo ulje, a druge sastojke menjamo za super zdravi brokoli, orahe, limunov sok i beli luk. Na taj način možete za jedno veče pojesti skoro celu glavicu sirovog brokolija, koji je izuzetno bogat vitaminom C i antioksidantima.
Opširnije: Pesto od brokolijaOvo je jako ukusna topla salata sa interesantnim sastojcima i začinima i može da bude dostojan deo praznične trpeze. Crvena kinoa je malo hrskavija i tvrđa od bele. Ako volite tvrđu kinou – “al dente” – kuvajte je u proporciji 1:2.
Opširnije: Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasimaVeć sam pisala o svojoj ljubavi prema kinoi i o njenoj supervrednosti. Njena meka i istovremena hrskava zrnca se odlično kombinuju kako sa kuvanim, tako i sa svežim povrćem.
Opširnije: Salata od kinoe sa bademom i rukolomOno što obožavam u srpskoj kuhinji u svakoj varijanti su paprike. Krenula je sezona pečenja paprika i njihov lep miris može da se oseti skoro u svakoj ulici. U Srbiji od pečenih paprika prave se uglavnom tradicionalna jela, ali ja predlažem da probate nešto sasvim drugačije – potaž od pečenih paprika, koji se priprema brzo i jednostavno.
Opširnije: Potaž od pečenih paprikaPočeli su hladniji dani i ova čorba je odličan način da se malo ugrejete, a njena boja pobediće jesenju depresiju. Pored lepog ukusa bundeva ima toliko korisnih stvari, da imam osećaj da mogu da jedem samo nju.
Opširnije: Brza krem-čorba od bundeveOva gusta čorba se vrlo lako pravi, a razlikuje se od drugih čorbi na koje smo navikli, zahvaljujući njenom pikantnom slatkasto-ljutom ukusu.
Opširnije: Čorba od pečene šargarepeMasur dal – tako zovu crveno sočivo u Indiji, a isti naziv nosi i čorba od njega, koju sam jako zavolela putujući po Indiji. Crveno sočivo je popularan sastojak mnogih jela u kuhinjama Azije.U Indiji i Turskoj od njega se prave odlične čorbe i pirei.
Opširnije: Indijska čorba od sočiva (Masur dal)Ovaj recept čorbe od karfiola razlikuje se od nekih tradicionalnijih recepata. Pripremljena na ovakav način, čorba ima malo „istočnjački ukus“ zahvaljujući susamovom ulju, đumbiru i drugim začinima. Nama se sviđa!
Opširnije: Čorba od karfiola sa đumbiromČorba od sočiva (mercemek çorbası) u Turskoj je neizostavan deo skoro svakog ručka. Brzo se sprema, odlično vas zasiti, zdrava je i jako ukusna. Sviđa mi se što је u Turskoj možete naći u svakoj kafani. Glavni sastojci ove čorbe su crveno sočivo i biber, najčešće isto crveni. Po želji se dodaju: paradajz sos, crni luk, šargarepa, beli luk, sušena nana, pavlaka na kraju itd.
Opširnije: Turska čorba od sočivaSvaki put kada naiđem u prodavnici na komorač, uzimam odmah dva-tri komada. Dodajem ga u salate i sveže ceđene sokove.
Opširnije: Ceđeni sok sa komoračem