fb1

t1

email

Organski ProizvodiZašto organsko

Sindženta preti: Bez naše dozvole više niko neće moći da posadi papriku

Sindženta preti1

Ponašaju se poput bogova. Prisvajaju vode, šume, prirodu, a sada i seme. Pitanje je kada će vrle evropske privatne korporacije da prisvoje vazduh i početi da ga naplaćuju. Prema svemu sudeći, to je moguće i zapravo vrlo verovatno. Naime, evropska kompanija Sindženta, koja inače proizvodi GMO seme, sada želi da patentira seme paprike. Da, dobro ste pročitali. Oni žele da patentiraju seme, što znači da bez dozvole više niko nigde neće moći da posadi papriku.

Opširnije: Sindženta preti: Bez naše dozvole više niko neće moći da posadi papriku

Prehrambena zavisnost

Prehrambena zavisnost1

Poljoprivreda ne sme biti industrija, trebamo je vratiti vek unazad, a seljaka i zemlju uzajamno vratiti jedno drugome. Na tu temu navode nas različite staze sa raznih polazišta. Većina struke reći će da ekološka proizvodnja ne može prehraniti stanovništvo, da je realno desetak posto takve hrane, prehrambena industrija ima sve labavije kriterijume o hemijskim dodacima hrani i zloupotrebljava nauku, slabo obrazovanje i siromaštvo potrošača dovodi do stagnacije u edukaciji: što to uopšte jeste ekološka ili organska hrana . Nedelotvorne inspekcije, da samo izbace nepropisno deklarisanu hranu, ispraznile bi više od polovine dućanskih polica.

Opširnije: Prehrambena zavisnost

Tanjir pun GM škarta

Tanjir pun GM škarta 1

U „Mekdonaldsu“ tvrde da ne koriste GM sirovine, ali ne garantuju da živina nije hranjena GM sojom. „Monsanto“, lider u proizvodnji semena GMO, donirao seme za poplavljena područja.

Opširnije: Tanjir pun GM škarta

Evropa kupuje sve organsko

Evropa kupuje sve organsko 1

Naša zemlja nedovoljno koristi potencijale koje nudi proizvodnja sve traženijih prirodnih namirnica.

Organska hrana je najveća izvozna šansa Srbije, jer sve što se proizvede - proda se, pa naša zemlja ne može da podmiri ni domaće, a kamoli potrebe evropskog tržišta za ovom vrstom hrane.

Opširnije: Evropa kupuje sve organsko

Kupaca ima, na rafu nema

Kupaca ima na rafu nema 1

Proizvođači tradicionalne hrane u našoj zemlji i dalje teško plasiraju svoju robu na tržište. Problem nelojalna konkurencija i jeftina, ne tako kvalitetna hrana. Loša naplata.

Proizvođačima domaće prirodne hrane pristup na tržište znatno je otežan. Na plasman robe u velikim trgovinskim lancima ne mogu da računaju zbog nedovoljno kapaciteta, a visoka cena proizvoda dodatno im sužava prostor za prodaju. Međutim, kako sami kažu, kupaca za njihovu visokokvalitetnu robu ima, ali im nelojalna konkurencija pravi probleme.

Opširnije: Kupaca ima, na rafu nema

Strana 1 od 5

Go to top