fb1

t1

email

Sindženta preti: Bez naše dozvole više niko neće moći da posadi papriku

Sindženta preti1

Ponašaju se poput bogova. Prisvajaju vode, šume, prirodu, a sada i seme. Pitanje je kada će vrle evropske privatne korporacije da prisvoje vazduh i početi da ga naplaćuju. Prema svemu sudeći, to je moguće i zapravo vrlo verovatno. Naime, evropska kompanija Sindženta, koja inače proizvodi GMO seme, sada želi da patentira seme paprike. Da, dobro ste pročitali. Oni žele da patentiraju seme, što znači da bez dozvole više niko nigde neće moći da posadi papriku.

Opširnije: Sindženta preti: Bez naše dozvole više niko neće moći da posadi papriku

Prehrambena zavisnost

Prehrambena zavisnost1

Poljoprivreda ne sme biti industrija, trebamo je vratiti vek unazad, a seljaka i zemlju uzajamno vratiti jedno drugome. Na tu temu navode nas različite staze sa raznih polazišta. Većina struke reći će da ekološka proizvodnja ne može prehraniti stanovništvo, da je realno desetak posto takve hrane, prehrambena industrija ima sve labavije kriterijume o hemijskim dodacima hrani i zloupotrebljava nauku, slabo obrazovanje i siromaštvo potrošača dovodi do stagnacije u edukaciji: što to uopšte jeste ekološka ili organska hrana . Nedelotvorne inspekcije, da samo izbace nepropisno deklarisanu hranu, ispraznile bi više od polovine dućanskih polica.

Opširnije: Prehrambena zavisnost

Tanjir pun GM škarta

Tanjir pun GM škarta 1

U „Mekdonaldsu“ tvrde da ne koriste GM sirovine, ali ne garantuju da živina nije hranjena GM sojom. „Monsanto“, lider u proizvodnji semena GMO, donirao seme za poplavljena područja.

Opširnije: Tanjir pun GM škarta

Evropa kupuje sve organsko

Evropa kupuje sve organsko 1

Naša zemlja nedovoljno koristi potencijale koje nudi proizvodnja sve traženijih prirodnih namirnica.

Organska hrana je najveća izvozna šansa Srbije, jer sve što se proizvede - proda se, pa naša zemlja ne može da podmiri ni domaće, a kamoli potrebe evropskog tržišta za ovom vrstom hrane.

Opširnije: Evropa kupuje sve organsko

Kupaca ima, na rafu nema

Kupaca ima na rafu nema 1

Proizvođači tradicionalne hrane u našoj zemlji i dalje teško plasiraju svoju robu na tržište. Problem nelojalna konkurencija i jeftina, ne tako kvalitetna hrana. Loša naplata.

Proizvođačima domaće prirodne hrane pristup na tržište znatno je otežan. Na plasman robe u velikim trgovinskim lancima ne mogu da računaju zbog nedovoljno kapaciteta, a visoka cena proizvoda dodatno im sužava prostor za prodaju. Međutim, kako sami kažu, kupaca za njihovu visokokvalitetnu robu ima, ali im nelojalna konkurencija pravi probleme.

Opširnije: Kupaca ima, na rafu nema

Od zdrave hrane i zarada bolja

Od zdrave hrane i zarada bolja 1

Organska proizvodnja i te kako može da se isplati poljoprivrednicima u Srbiji, ukazuju stručnjaci. Napušteno zemljište na području zapadne i istočne Srbije idealno za ovakvu proizvodnju.

Opširnije: Od zdrave hrane i zarada bolja

Šta je GMO? - Objašnjeno u jednom minutu

Video klip namenjen onima koji još uvek misle da je genetski modifikovana hrana prirodna.

Opširnije: Šta je GMO? - Objašnjeno u jednom minutu

Zdrastvena saznanja o organskoj hrani

Zdrastvena saznanja o organskoj hrani1Šta je "organska hrana"?

Uglavnom se pod organskom hranom misli na voće i povrće, ali ponekad ovaj izraz upotrebljavamo i za hranu životinjskog porekla (kada su životinje othranjene na zdrav i prirodan način). Misli se na specifičnu proizvodnju hrane, bez upotrebe pesticida i ostalih hemikalija. Namirnice dobijene na ovaj način bez sumnje su najzdravije, ali ih treba konzumirati što svežije, jer se bez veštačkih sredstava ne mogu dugo održati.

Organsku hranu ćete najlakše nabaviti na pijacama ili, ako imate sreće, kod rođaka na selu. Poželjno je razgovarati sa poljoprivrednikom o metodima koje koristi u proizvodnji, da biste bili sigurni šta kupujete.

Opširnije: Zdrastvena saznanja o organskoj hrani

Dekontaminacijom preko sigurne hrane do fizičkog i psihičkog oporavka i nacionalnog spasa

Dekontaminacijom 1

Svi mi koji se opredeljujemo da stanemo na put dekontaminacije, trebalo bi da imamo punu svest o tome da je kontaminacija hranom i “lekovima” već izvršena, da smo uveliko u nezdravlju iliti unezdravljeni i da je dekontaminacija proces, koji će trajati koliko god je potrebno.

Opširnije: Dekontaminacijom preko sigurne hrane do fizičkog i psihičkog oporavka i...

GM usevi – Samo nauka , Profesor Džon Fegn

GM usevi 1

GMO - Istraživanje, dokumentovanje, ograničenja, rizici i alternative.

Opširnije: GM usevi – Samo nauka , Profesor Džon Fegn

Strana 1 od 3

Go to top