fb1

t1

email

Ševarlić: Negativni efekti GMO vidljivi za 75-100 godina

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da se negativne posledice korišćenja GMO mogu pojaviti za 75-100 godina. Čačak prvi grad netolerantan na GMO.

Miladin Sevarlić

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić, na čiji predlog je Škupština grada Čačka prva u Srbiji usvojila deklaraciju protiv prometa i upotrebe genetski modifikovanih organizama (GMO), smatra da se negativne posledice korišćenja GMO mogu pojaviti za 75-100 godina.

Opširnije: Ševarlić: Negativni efekti GMO vidljivi za 75-100 godina

Organska hrana je nova šansa

Velike mogućnosti organske proizvodnje nedovoljno su iskorišćene u našoj zemlji. Upravo male površine na kojima se proizvodi organska hrana daju veliku šansu za mala gazdinstva.

Organska hrana je nova sansa

ORGANSKA proizvodnja velika je šansa za Srbiju, tim pre što mogućnosti koje imamo u ovoj grani poljoprivrede nismo još dovoljno iskoristili, odnosno, daleko smo od nivoa EU, ocenjeno je na Poljoprivrednom sajmu.

Opširnije: Organska hrana je nova šansa

Genetski modifikovana budućnost

GMO 1Sve više se govori o tome da se u Srbiji u toku leta planira donošenje izmena i dopuna Zakona o genetski modofikovanim organizmima (GMO). Prethodni zakon, iz prošle godine, izričito je zabranjivao gajenje i prodaju genetski modifikovane (GM) hrane u našoj zemlji. GM hrana nosi u sebi mnoge rizike, a kako tvrdi prof. dr Miladin Ševarlić, šef Katedre ekonomike poljoprivrede i tržišta na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, opasnost nije samo zdravstvene prirode, već i ekonomsko-političke. Politički su i razlozi za izmenu zakona, jer ne postoji ni jedno zdravorazumsko obrazloženje zašto bi naša zemlja, sa poljoprivrednim kapacitetima koje ima, svoje građane izlagala opasnostima gajenja GMO.

Opširnije: Genetski modifikovana budućnost

Strana 3 od 3

Go to top