fb1

t1

email

Zaštita bilja u organskoj proizvodnji

Zaštita bilja od bolesti i štetočina prirodnim putem nije uvek brza i efikasna kao zaštita hemijskim sredstvima, međutim hemijom uništavamo i korisne žive organizme koji su deo prirodne ravnoteže. Već duži niz godina u svetu a i kod nas sve više se govori i radi na proizvodnji organske hrane. U organskoj poljoprivredi zabranjeni su svi sintetički pesticidi i herbicidi. Za zaštitu bilja se koriste uglavnom biljni preperati i najčešće se koriste kao preventivna sredstva. Takođe, koriste se alelopatska dejstva drugih biljaka koje teraju štetočine od useva.

slika prob

U organskoj proizvodnji biljke hranimo organskim đubrivima i kvalitetnim kompostom ili glistenjakom dok korove uklanjamo mehaničkim putem. Biljke prskamo biljnim preparatima, a zaražene delove biljke redovno odstranjujemo. Tako biljka postaje zdravija, otpornija i sa kvalitetnim plodovima. Kako biljke imaju pozitivan uticaj na ljude tako one imaju pozitivan uticaj jedne na druge.

Opširnije: Zaštita bilja u organskoj proizvodnji

Zdravstvena zaštita životinja u organskoj proizvodnji

Zdravstvena zaštita životinja u organskoj proizvodnji1

Životinjama u organskoj proizvodnji moraju da se obezbede uslovi na farmi koji teže ka postizanju maksimalne otpornosti životinja od bolesti kao i sprečavanju pojave infekcija, jer je cilj organske proizvodnje u stočarstvu da se gaje zdrave i otporne životinje, koje će biti garancija za dobijanje kvalitetnih organskih proizvoda za ljudsku ishranu. Ukoliko, uprkos svim preduzetim preventivnim merama ipak dođe do pojave bolesti, cilj mora da bude pronalaženje uzroka i sprečavanje budućih izbijanja bolesti promenom prakse upravljanja.

Opširnije: Zdravstvena zaštita životinja u organskoj proizvodnji

Valjevo: Priznanje kokama za organska jaja

Valjevo Priznanje kokama za organska jaja 1

Nikola i Rada Grujičić dobili nagradu za projekat proizvodnje zdrave hrane.

Opširnije: Valjevo: Priznanje kokama za organska jaja

Najpogodnije sorte pšenice za organsku proizvodnju

Najpogonije sorte pšenice za organsku proizvodnju 1

S obzirom da je komercijalna proizvodnja organskog semena pšenice još uvek u povoju, nedostatak organskog semena na tržištu je evidentan. Registrovani proizvođači semenskog materijala iz organske proizvodnje, nude poljoprivrednim proizvođačima, sertifikovano organsko seme pšenice i drugih biljnih vrsta.

Opširnije: Najpogodnije sorte pšenice za organsku proizvodnju

Organska proizvodnja kelerabe

Organska proizvodnja kelerabe1

Ovaj sitan član porodice kupusnjača brzo raste i neobično izgleda. Sferno nabreklo stablo koje raste malo iznad površine zemljišta bere se kad dostigne veličinu teniske loptice. Može se sejati i brati cele godine. Dobar je kao pokrovni usev ili interesantan dodatak ukrasnoj bašti. Gaji se i u posudama.

Opširnije: Organska proizvodnja kelerabe

Vinogradarstvo u okviru održive poljoprivrede

Vinogradarstvo u okviru održive poljoprivrede1

Polovinom prošlog veka došlo je do nagle industrijalizacije proizvodnje u svim granama privrede i poljoprivrede, pa i vinogradarstva. Povećanje proizvodnje do neslućenih visina, u cilju ostvarivanja velikih profita, poboljšanja života bili su osnovna vizija. Ekološka kriza pojavila se u svim delovima sveta u vidu nepravilnog korišćenja prirodnih resursa i njihovom degradacijom, počinje da se ispoljava u svim svojim negativnim osobinama. Upotreba pesticida i đubriva u poljoprivredi, zagađivanje zemljišta otpadom i iz atmosfere samo su neki od akutnih problema s kojim se suočavamo.

Opširnije: Vinogradarstvo u okviru održive poljoprivrede

Organska proizvodnja matovilca

Organska proizvodnja Matovilca1


Sitna, otporna, jednogodišnja salatna biljka, poznata i pod nazivom poljska salata ili matovilac, blagog je ukusa. Obično se gaji za upotrebu na jesen i zimu i može se gajiti u hladnom stakleniku ili plasteniku preko zime.

Opširnije: Organska proizvodnja matovilca

Primena ekoloških preparata

Primena ekoloških preparata1


Polako ali sigurno stiglo nam je proleće i toplo vreme. Biljke se počinju buditi. Oni koji se bave uzgojem voća i povrća, makar iz hobija, sigurno su sa radošću dočekali toplije dane i početak radova. Ovim putem želim preneti iskustvo bavljenja ekološkom poljoprivredom i eventualno pomoći nekome ko želi krenuti tim putem.

Opširnije: Primena ekoloških preparata

Ljuskama od jaja protiv štetočina u vašoj bašti

Ljuskama od jaja protiv štetočina u vašoj bašti1

Biljne vaši, puževi i ostale štetočine iz godine u godinu prave nam velike štete u bašti, od naših biljčica prave švajcarski sir, zato nam je potrebna svaka pomoć, naravno ne hemijska.

Opširnije: Ljuskama od jaja protiv štetočina u vašoj bašti

Suzbijanje insekata u organskoj proizvodnji

Suzbijanje insekata u organskoj proizvodnji1

Biološku kontrolu odnosno zaštitu u organskoj proizvodnji čine mere koje se zasnivaju na preventivnom održavanju dobre kondicije i dobrog zdravstvenog stanja biljaka i to: agrotehničke i mere higijene, biološke, fizičke i hemijske mere.

Opširnije: Suzbijanje insekata u organskoj proizvodnji

Strana 2 od 15

Go to top