fb1

t1

email

Dekontaminacijom preko sigurne hrane do fizičkog i psihičkog oporavka i nacionalnog spasa

Dekontaminacijom 1

Svi mi koji se opredeljujemo da stanemo na put dekontaminacije, trebalo bi da imamo punu svest o tome da je kontaminacija hranom i “lekovima” već izvršena, da smo uveliko u nezdravlju iliti unezdravljeni i da je dekontaminacija proces, koji će trajati koliko god je potrebno.

Opširnije: Dekontaminacijom preko sigurne hrane do fizičkog i psihičkog oporavka i...

GM usevi – Samo nauka , Profesor Džon Fegn

GM usevi 1

GMO - Istraživanje, dokumentovanje, ograničenja, rizici i alternative.

Opširnije: GM usevi – Samo nauka , Profesor Džon Fegn

Azotno đubrivo i suicid

Azotno đubrivo i suicid1

...azotno đubrivo bi bio samo problem poljoprivrednih stručnjaka, kada količinu upotrebljenih veštačkih đubriva, u stopu, ne bi pratila stopa samoubistava...

Opširnije: Azotno đubrivo i suicid

Organska proizvodnja u Srbiji

Organska proizvodnja u Srbiji1

Cilj organske poljoprivrede je proizvodnja zdravstveno bezbedne, kvalitetne hrane na ekološki održiv način. Osnovne komponente sistema organske proizvodnje su izbegavanje upotrebe veštačkih materija u proizvodnji i promovisanje isključivo prirodnih materija koje se koriste kao đubriva, pesticidi ili aditivi u proizvodnji i preradi hrane.

Opširnije: Organska proizvodnja u Srbiji

Perspektiva organske proizvodnje u Šumadiji

Perspektiva organske proizvodnje u Šumadiji1

Poljoprivredno područje Šumadije sa svim svojim uslovima ima nesumljivo niz prednosti za povećanje broja hektara organske proizvodnje tj. ukupne proizvodnje hrane. Svakako da je značaj organskog vida primarne poljoprivrede višestruk, kako kvalitetom proizvoda tako i statusom egzistencije stanovništva u ruralnim sredinama.

Opširnije: Perspektiva organske proizvodnje u Šumadiji

Važnost zadrugarstva za poljoprivredu

Važnost zadrugarstva1

Zašto nam je potrebna zadruga?

Zadruge su nam danas potrebne radi zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu da smo prethodnih godina zaredom imali negativnu stopu rasta u poljoprivredi. Godinama se u Srbiji smanjuju površine pod žitaricama, opada stočni fond,izumiraju sela....

Opširnije: Važnost zadrugarstva za poljoprivredu

Prednosti zadruge kao oblika udruživanja poljoprivrednika

Prednosti zadruge1Zemljoradničke zadruge su više od 150 godine bile osnovni oblik udruživanja sitnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i činile su okosnicu razvoja poljoprivrede. Zauzimaju najveći broj (oko 60%) od svih oblika zadruga u našoj zemlji, mada se i njihov broj iz godine u godinu smanjuje. Danas je u Srbiji registrovano oko 1400 zemljoradničkih zadruga, od čega je samo mali broj aktivan.

Opširnije: Prednosti zadruge kao oblika udruživanja poljoprivrednika

Svrha udruživanja

SvrhaUdruzivanja

Svi proizvođači koji su zainteresovani i koji su odlučili da osnuju udruženje ili zadrugu , što je u današnje vreme preka potreba, trebalo bi da definišu svrhu i ciljeve udruživanja.

Opširnije: Svrha udruživanja

Šta je zadruga i zašto je osnovati?

ŠTA JE ZADRUGA1

Zadruga je dobrovoljno, otvoreno, samostalno društvo kojim upravljaju njeni članovi, a svojim radom i drugim aktivnostima ili korišćenjem njenih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju svoje pojedinačne i zajedničke interese i ostvaruju ciljeve zbog kojih je zadruga osnovana. Članovi zadruge su osobe koje neposredno učestvuju u njenom radu ili koriste njene usluge ili na drugi način učestvuje u ostvarivanju ciljeva zbog kojih je zadruga osnovana.

Opširnije: Šta je zadruga i zašto je osnovati?

Organsko gajenje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja

Organsko gajenje lekovitog1

Jedan od mogućih pravaca razvoja domaće poljoprivrede predstavlja organska proizvodnja koja je na našim prostorima iz godine u godinu sve zastupljenija. Najveći značaj u dosadašnjoj praksi u našoj zemlji, pokazali su organski sertifikovani proizvodi dobijeni iz sakupljačkog sektora. U ovom sektoru značajan deo pripada lekovitom, začinskom i aromatičnom bilju, čija je prerada i namena različita.

Opširnije: Organsko gajenje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja

Strana 6 od 15

Go to top