fb1

t1

email

Đubrenje jabuke u organskoj proizvodnji

Đubrenje jabuke1

Povećanje sadržaja organske materije u zemljištu ključni je preduslov organske proizvodnje, jer organska materija u zemljištu predstavlja najvažniji izvor hranljivih materija za biljke. Primenom stajskog i zelenišnog đubriva i gajenjem leguminoza povećava se sadržaj organske materije u zemljištu pri čemu se istovremeno povećava i pristupačnost hraniva u zemljištu.

Opširnije: Đubrenje jabuke u organskoj proizvodnji

Bob - organska proizvodnja

BOB 1

Zaboravljena biljka naših krajeva - mogla bi se vratiti. Korisna je kao azotofiksator - nakon njenog gajenja zemljište ostaje bogato azotom. Za bob su svi negde čuli, ali ga većina nikad nije ni probala. A ako jeste, to su bile samo starinske pihtije od boba, možda na nekoj posnoj slavi - i to bi bilo sve! Vreme je da se nešto menja, a evo i zašto.

Opširnije: Bob - organska proizvodnja

Organska proizvodnja blitve

proizvodnja blitve1

Blitva je bliski srodnik cvekle, laka za gajenje, a gaji se zbog lisnih drški i lišća. Daje prinos nekoliko meseci. Lišće ima debele žile često jarkih boja. Izgleda atraktivno i može da se gaji kao ukrasna biljka. Od sejanja do berbe potrebno joj je od 8-12 nedelja.

Opširnije: Organska proizvodnja blitve

Organska proizvodnja cvekle

proizvodnja cvekle1

Gaji se lako i brzo, može da se seje u zatvorenom i raste dugo, od marta do juna. Od sejanja do berbe potrebno je 7-13 nedelja.

Opširnije: Organska proizvodnja cvekle

Organska proizvodnja belog korena

proizvodnja belog korena1

Beli koren je korenasto povrće lako za gajenje, poznato pod nazivom kozja brada. Dugo raste, ali može da se vadi cele zime i zauzima relativno mali prostor. Može se izbeljivati da bi dao prolećni usev.

Opširnije: Organska proizvodnja belog korena

Organska proizvodnja mrkve

proizvodnja mrkve1

Mrkvi ne prijaju sve vrste zemljišta i uspešno gajenje može da bude problem. Dobrim izborom sorti imaće prinos skoro cele godine. Može da se seje na malom rastojanju i da se obezbedi dobar prinos na maloj površini.

Opširnije: Organska proizvodnja mrkve

Organsko uzgajanje krompira

uzgajanje krompira1

Recept za uspeh u svakom poslu su maksimalno zalaganje i uvođenje standarda, a kod proizvodnje krompira i odabir dobrog zemljišta. Ko se odluči za organsku proizvodnju, cene po kilogramu su barem 30% veće.

Opširnije: Organsko uzgajanje krompira

Združeni usevi u organskoj proizvodnji

Združeni usevi

Međuusev predstavlja usev koji se pored glavne kulture gaji u međuredno rastojanju bilo voćnjaka, povrtnjaka ... (npr. detelina ili pasulj u voćnjaku). Pozitivni efekti saživota više useva su različiti:

Opširnije: Združeni usevi u organskoj proizvodnji

Zeolit - "tajno oružje"

ZEOLIT TO1

Zeolit je mineral koji se na tržištu u Srbiji može naći pod različitim nazivima. Iskopava se u južnoj Srbiji i to u selu Irig kod Brusa već niz godina je "tajno oružje" proizvođača u povrtarstvu. Za odrasle, već oformljene biljke nije ništa spektakularno, ali je zato za rasad odličan. Koren se mnogo brže razvija nego inače, a primetno je poboljšanje i kod nadzemnih delova.

Opširnije: Zeolit - "tajno oružje"

Zeolit za bolji rod

Zeolit1

U poljoprivredi prirodni zeoliti se primenjuju u povrtarstvu i ratarstvu za povećanje plodnosti zemlje, povećanje roda poljoprivrednih kultura, sniženje troškova za proizvodnju poljoprivrednih prozivoda, kao mineralni i organomineralni supstrat koji služi kao dodatak za gajenje povrća, u sastav đubriva sa ciljem povećanja njihove efektivnosti i dužine dejstva, kao nosioci i aktivatori dejstva herbicida, preparata za stimulaciju rasta itd.

Opširnije: Zeolit za bolji rod

Strana 9 od 15

Go to top