Špagete ili druge vrste testenine obično ne asociraju na zdrav način ishrane, ali sve zavisi od kog je brašna testenina i sa čime se sprema. Ja najčešće koristim testeninu od organskog integralnog speltinog ili heljdinog brašna. Spremam je sa različitim kombinacijama sirovog i kuvanog povrća, začinskog bilja, semenki i pečuraka.
Opširnije: Špagete sa povrćem i šitake pečurkamaPasulj sa orasima je još jedan specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja. Jela se razlikuju po sortama pasulja (ali uvek se koristi samo crveni pasulj), koliko dugo se on kuva i začinima koji se dodaju.
Opširnije: Pasulj sa orasimaBukovača je odlična dijetetska namirnica jer ima malu kalorijsku vrednost (38-41 Kcal) i sadrži mnoge materije neophodne za ljudski organizam. Po sadržaju aminokiselina bukovača premašuje svo povrće, sem mahunarki.
Opširnije: Bukovače sa orasima i začinimaBatat je zdravija i ukusnija alternativa krompiru. Slatkastog ukusa, zasiti vas bolje od krompira, a i mnogo je lakši za varenje. Za pripremu nežnog pirea batat je idealan, a još ako preko dodate sušeni paradajz, mladi luk i sveže povrće – savršena večera je gotova!
Opširnije: Pire od batataBukovače se iseku na trakice i aranžiraju na prigodan tanjir sa listovima rukole.
Opširnije: Marinirane bukovače