Jesam! Kupila sam bademovo brašno iako blage veze nisam imala šta ću s njim. U ovom trenutku još nisam ni guglala, tako da ne znam da li može iz ovoga da se napravi neki sjajan kolač, bez glutena i tome slično (svaki savet ili ideja dobrodošli), nego sam bojažljivo otvorila kutiju da probam neku foru sa mesom, ne bih li piletinu zakamufliarala tako da je moji ne prepoznaju
Opširnije: Piletina u bademovom brašnu i limunuNekada davno, donesoh s frankfurtskog Sajma knjiga neke kuvare, koji su se vukli po kancelariji, kao uzorci za ne znam ni ja šta. Premesti tamo, premesti ovamo i, jednom, iz dosade uzmem pažljivije da listam kuvar s indijskim jelima i to se završi tako što sam napravila iz te knjižice skoro sve (ako sam te začine mogla da nađem, razume se).
Opširnije: Aloo ghobi – aromatični krompir s đumbirom, senfom i karfiolomPrvo privatno: moj muž nije skapirao da je ispod piletina, i to je svih 10 bambija za mene! Jer, sve mi je teže da sakrijem pileće belo i sve je lakše da ručak bude dosadan ako od sveg mesa stalno poturaš pileće belo.
Opširnije: Piletina sa susamom i semenkama lanaOvo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom. A ovde možete pogledati kako sprema kinou sa brokolijem poznati reditelj Dejvid Linč.
Opširnije: Kinoa sa brokolijem i limunomVolim boraniju jer može da se kupi uvek i svuda, brzo se sprema i odlično se kombinuje sa drugim namirnicama. Boranija ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrednost, pa je po sastavu sličnija povrću nego mahunarkama. Bogata je antioksidantima i beta karotenima, vitaminima B, C, E, K i PP. Osim toga, vrlo je dobar izvor gvožđa, folne kiseline i kalijuma. Boranija je jedno od retkih povrća koje većinu svojih vitamina i minerala zadržava i tokom kuvanja.
Opširnije: Ljutkasta boranija sa orasimaU periodu dok nema puno svežeg organskog povrća, osnovu mojih jela čini korenasto povrće (šargarepa, cvekla, bundeva, batat, krompir), kao i povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, kelj, prokelj itd.) Sezona prokelja traje skoro celu zimu i proleće, a njegov kompleksni biohemijski sastav svrstava ga u jednu od nezamenljivih namirnica, čije su dobrobiti za zdravlje bezbrojne.
Opširnije: Prokelj, krompir i šargarepa sa prelivom od senfa i medaU ovom receptu karfiol je dopunjen mladim kozjim sirom i slatkim paradajzom – idealna varijanta za večeru, a može da se jede i hladno.
Opširnije: Pečeni karfiol sa kozjim siromLeblebiju sam zavolela odavno, prvo u obliku humusa – namaza poreklom iz arapskih zemalja, i falafela – prženih kuglica od kuvanog i usitnjenog nauta koji su obavezan deo izraelske kuhinje. Poslednjih godina humus i falafel pojavili su se i u Beogradu, ali ipak se ovde leblebija više jede propržena kao grickalica.
Opširnije: Leblebija pečena s povrćemTopla kinoa s povrćem i kozjim sirom
Kinoa je odlična osnova za topla i hladna jela. Pikantnost ovom receptu daje kozji sir i sok od limuna.
Opširnije: Topla kinoa s povrćem i kozjim siromCrni pirinač je jedan od lidera među žitaricama. Sadrži skoro duplo više proteina od običnog belog pirinča, vitamine grupa B i E. Šolja crnog pirinča sadrži dnevnu dozu folne kiseline, što ga izdvaja od drugih žitarica.
Opširnije: Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem